Ποιο όργανο των παιδιών τα βοηθά στην ηπιότερη νόσηση από Covid19

Ποιο όργανο των παιδιών τα βοηθά στην ηπιότερη νόσηση από Covid19

Η απάντηση βρίσκεται στο παιδικό πρόσωπο...

Ένα βήμα πιο κοντά στην εξήγηση του γιατί τα παιδιά νοσούν πιο ήπια από covid19, έρχεται νεότερη μελέτη δημοσιευμένη στο PLOS Biology, που δημοσιεύτηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, η απάντηση για την ηπιότερη νόσηση από το αρχικό στέλεχος του ιού βρίσκεται στην ανατομία της μύτης των παιδιών.

Ειδικότερα, το ρινικό επιθήλιο (η επένδυση της μύτης) των παιδιών έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τη μόλυνση και τον πολλαπλασιασμό του αρχικού στελέχους του ιού SARS-CoV-2 και της παραλλαγής Δέλτα, όχι όμως και της παραλλαγής Omicron.

Οι ερευνητές εστίασαν στους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανθεκτικότητα των παιδικών οργανισμών απέναντι στη μόλυνση με κορωνοϊό. Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τα ηπιότερα συμπτώματα σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό του αρχικού στελέχους του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, έλαβαν δείγματα πρωτογενών κυττάρων του ρινικού επιθηλίου από 23 υγιή παιδιά ηλικίας 2-11 ετών και 15 υγιείς ενήλικες ηλικίας 19-66 ετών που διέμεναν στην Αυστραλία.

Στη συνέχεια, τα υγιή κύτταρα εκτέθηκαν στον ιό SARS-CoV-2 και η ερευνητική ομάδα παρατήρησε την πορεία της μόλυνσης και τις αντιιικές αποκρίσεις στα παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Συμπέραναν ότι ο ιός SARS-CoV-2 στην αρχική του μορφή δεν πολλαπλασιάζεται το ίδιο αποτελεσματικά και επιπλέον συσχετίζεται με αυξημένη αντιιική απόκριση στα ρινικά επιθηλιακά κύτταρα των παιδιών.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.