«Θα ισχύσουν οι κανόνες εμπλοκής»: Χοντραίνει το παιχνίδι με το «Ανατολού» των Τούρκων

tourkia

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στο νότιο Αιγαίο με την Τουρκία να προκαλεί εντάσεις με αφορμή την ελληνική Navtex για την πόντιση καλωδίων.

Το πλοίο Ievoli Relume εργάζεται νοτίως της Κάσου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης και Κύπρου και αυτό φαίνεται πως ενοχλεί την Τουρκία!

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί τουρκικά πολεμικά πλοία με αποτέλεσμα να έχει ανέβει κατακόρυφα η ένταση στο Αιγαίο.

Ήδη η Άγκυρα από τις 18 Ιουλίου 2024 εξέδωσε αντι-NAVTEX, στην οποία ισχυριζόταν ότι η περιοχή νότια της Καρπάθου, είναι μέρος της υφαλοκρηπίδας της και αφετέρου προχώρησε σε δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με δύο ελικόπτερα.

Ωστόσο, η Τουρκία έδωσε και συνέχεια στις προκλήσεις της, αφού τα τελευταία 24ωρα αναπτύχθηκαν στην περιοχή αυτή οι τουρκικές φρεγάτες Gökova και Göksu κλάσης Gabya, η κορβέτα Beykoz κλάσης Burak, ενώ πραγματοποιήθηκαν παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από την πλευρά του, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και την κανονιοφόρο «Αήττητος», με το Λιμενικό Σώμα να ενισχύει τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις με ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης, τα οποία επιβλέπουν τις εργασίες του Ievoli Relume.


Τουρκία: «Θα ισχύσουν κανόνες εμπλοκής», διαμηνύουν από την Αθήνα

Εκτός από τις Navtex και τα πολεμικά πλοία, από την Τουρκία προκαλούν και με το «Ανατολού», ισπανικής σχεδίασης, το οποίο προοριζόταν για αεροπλανοφόρο και εν συνεχεία έγινε ελικοπτεροφόρο και βάση για drones.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται πως έχει… αγριέψει με τα όσα συμβαίνουν και Έλληνες επιτελείς σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις λένε σύμφωνα με τον Βηματοδότη: «μέγα πλοίο, μέγιστος στόχος».

Και ακόμα λένε ότι εάν βρεθεί επί του πεδίου και ισχύσουν οι κανόνες εμπλοκής «τότε θα μεταμορφωθεί σε ένα υπέροχο υποβρύχιο πάρκο»!

Αυτά λένε οι Έλληνες στρατιωτικοί και τα επανέλαβαν όταν είδαν το «Ανατολού» να πηγαίνει στην κατεχόμενή Κερύνεια, ως… ναυαρχίδα 50 τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.