170.000 κενές θέσεις εργασίας: Οι 3 κλάδοι που δεν πηγαίνουν να δουλέψουν οι Έλληνες λόγω των χαμηλών μισθών

misthos-ergazomenos

Ο μισθός είναι «ψίχουλα»

Η ανεργία αποτελεί «πληγή» για την ελληνική κοινωνία που γιγαντώθηκε τα χρόνια των «σκληρών» μνημονίων και δεν έχει επουλωθεί μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα που προτιμούν να μην εργαστούν αφού ο μισθός που τους δίνουν είναι «ψίχουλα» εν μέσω ακρίβειας.

Στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην ανεργία υποστηρίζοντας πως έχει σημειώσει σημαντική υποχώρηση, από το 18% το 2019 κοντά στο 10% τον Απρίλιο του 2024.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό κατέγραψε αύξηση πάνω από το 2% μεταξύ του 2019 και τον Απρίλιο φέτος.

Ανέφερε πως τα τελευταία πέντε χρόνια δημιουργήθηκαν πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 28%, ο μέσος μισθός κατά 20%, ενώ το χαμηλότερο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 21%.

«Δεν τα αναφέρω για να πανηγυρίσω, γνωρίζω ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλοί και έχουμε δρόμο για να συγκλίνουμε με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη ΕΕ», ανέφερε.

Πού δεν δουλεύουν οι Έλληνες επειδή ο μισθός είναι χαμηλός;

Η Ελλάδα εκτός από τον τεράστιο για τα δεδομένα αριθμό ανέργων εντός ευρωζώνης έχει και άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ: μεγάλο αριθμό κενών θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το newsit.gr, οι κενές θέσεις εργασίας υπολογίζονται σε 170.000 και αφορούν τους εξής κλάδους:

  1. Τουρισμός
  2. Εστίαση
  3. Κατασκευές

Είναι πασιφανές πως πρόκειται για κλάδους που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν… είλωτες. Ιδιαιτέρως στον τουρισμό και την εστίαση, οι συνθήκες διαβίωσης για τους εργαζομένους είναι τραγικές και το «ταβάνι» στον μισθό τα 1.200 ευρώ.

Πολλές περιπτώσεις ατόμων αναγκάζονται να πληρώσουν το φαγητό τους γιατί δικαιούνται από τους εργοδότες ένα τοστ την ημέρα, άνδρες και γυναίκες μένουν σε κοντέινερ που οριακά χωράνε τα κρεβάτια, δουλεύουν χωρίς ρεπό και 12 ώρες την ημέρα.

Στις κατασκευές οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν ανειδίκευτοι εργάτες χωρίς προσόντα που καλούνται να δουλεύουν εξαντλητικά για να μην περάσει η προθεσμία παράδοσης του εκάστοτε έργου.

Και στους τρεις κλάδους με τεράστια έλλειψη εργαζομένων, ο μισθός είναι ιδιαιτέρως χαμηλός. Οπότε αρκετοί προτιμούν τα μεροκάματα, ακόμη και «μαύρα», παρά να τους αντιμετωπίζουν σαν «είλωτες» δίνοντάς τους «ψίχουλα» που φτάνουν για ελάχιστες αγορές στο ακριβό, πλέον, σούπερ μάρκετ.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.