Άλλη μια ενέργεια εξευτελισμού της Αγίας Σοφίας από τον Ερντογάν

Άλλη μια ενέργεια εξευτελισμού της Αγίας Σοφίας από τον Ερντογάν

Τα προκλητικά του λόγια για το μνημείο

Στην επέτειο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναφέρονταν τα τουρκικά ΜΜΕ την Κυριακή, με αρκετά από αυτά να σημειώνουν και τις δύο ειδικές εκδόσεις καθώς και το ντοκιματέρ που παρουσίασε το Σάββατο η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν αυτός που έγραψε και τον πρόλογο στο ένα από τα δύο βιβλία που παρουσιάστηκαν υπενθυμίζοντας μάλιστα πως με προεδρικό διάταγμα στις 10 Ιουλίου του 2020 διασφαλίστηκε η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος.

«Δόξα στον Αλλάχ, που μας έδωσε την ευκαιρία να επαναφέρουμε το σύμβολο της Άλωσης, τη θέλημα και την εμπιστοσύνη του Πορθητή, την Αγία Σοφία, στην αρχική της κατάσταση 86 χρόνια μετά. Είθε η ανάσταση της Αγίας Σοφίας να είναι για άλλη μια φορά ευεργετική» ανέφερε ο Ερντογάν στο μήνυμα του στο twitter, που αναδημοσιεύεται στη Γενί Σαφάκ.

«Όνειρο που έγινε πραγματικότητα»

Το ρεπορτάζ του Ανατολού, αναφερόμενο στο βιβλίο στο οποίο ο Ερντογάν έγραψε τον πρόλογο σημειώνει πως ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η επιστροφή της Αγίας Σοφίας στο καθεστώς τζαμιού αποτελεί όνειρο που έγινε πραγματικότητα όχι μόνον για το τουρκικό έθνος, αλλά και για όλους τους μουσουλμάνους του κόσμου. Πιστεύω πως η επαναλειτουργία του τζαμιού της Αγίας Σοφίας, που παρέμεινε θλιμμένη για 86 έτη, εκφράζει τα αισθήματα του έθνους μας και όλων των μουσουλμάνων.

Το τέμενος της Αγίας Σοφίας, που πάντοτε προσεγγίσαμε με σεβασμό στη διάρκεια της ιστορίας, αποτελεί το πιο σημαντικό τμήμα της αισθητικής και τέχνης της τουρκο-ισλαμικής κουλτούρας, διατηρώντας παράλληλα το χαρακτήρα του ως πολιτιστική κληρονομιά.

Ο πρόγονος μας ο Μωάμεθ ο Πορθητής, προστάτευε πάντοτε αυτόν τον ευλογημένο ναό ως κόρη οφθαλμού. Προστατεύουμε το τέμενος της Αγίας Σοφίας όπως προστατεύουμε και τα άλλα ιστορικά και πολιτιστικά αγαθά της χώρας μας».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.