Οι συνέπειες της εχθρικής στάσης: Η αντίδραση της Ρωσίας αν η Τουρκία κάνει κίνηση εναντίον της Ελλάδας

Πρώην πράκτορας της KGB: Αυτό είναι το πρόβλημα υγείας του Πούτιν που θυμίζει τον Στάλιν

Τι θα συμβεί; 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε και την ψύχρανση των ελληνορωσικών σχέσεων μετά την απόφαση της Ελλάδας να συνταχθεί στο δυτικό μέτωπο και να μην το… έχει δίπορτο όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που έχουν επωφεληθεί από τη σύγκρουση, γράφει ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής διεθνών σχέσεων Πετρ Μακεντόντσεφ στην ιστοσελίδα Eurasia Daily. Πλέον η Αγκυρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ έχει απομακρυνθεί από τη Δύση επειδή αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις και ταυτόχρονα κάνει… business με τη Μόσχα για την ανάπτυξη οικονομικών συνεργασιών.

Στις 20 Ιουλίου, ο ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε εντολή για επέκταση του καταλόγου των μη φιλικών προς τη Ρωσία χωρών. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια ασκούσε ανοιχτά εχθρική πολιτική απέναντι στη Ρωσία.

Αυτή η ενέργεια στέλνει ανησυχητικό μήνυμα στην Αθήνα στο πλαίσιο της επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα θα πρέπει να το σκεφτεί αυτό με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ετσι, ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) – [όπως την αποκαλεί ο αρθρογράφος] – Ερσίν Τατάρ, δήλωσε: «Θα ήθελα να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα μας για δικαιοσύνη, ελευθερία και τη νίκη στη διεθνή σκηνή. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το κράτος, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας».

Γιατί είναι αυτό αξιοσημείωτο; Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να αποσύρει στρατεύματα από την Κύπρο, άλλωστε το 2020 έκανε τα πάντα για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στην ΤΔΒΚ ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υποστηρίζει τη λύση της κυπριακής σύγκρουσης, σύμφωνα με την αρχή «δύο κράτη για δύο λαούς» (ο προηγούμενος πρόεδρος της ΤΔΒΚ, Μουσταφά Ακιντζί, υποστήριξε την ένωση της Κύπρου και επέκρινε τις πολιτικές του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή).

Ανεξάρτητα από το πώς οι τούρκοι προπαγανδιστές παρουσιάζουν την Τουρκία ως μια ισχυρή και ταχέως αναπτυσσόμενη δύναμη ικανή να βάλει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στη θέση τους, η πραγματικότητα είναι ότι η Αγκυρα φοβάται να κάνει αιχμηρές κινήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου λόγω της οικονομικής της αδυναμίας.

Αυτό το καταφέρνει τώρα η Ρωσία, και όχι η Τουρκία, που από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 μπορεί να πολεμά στην Ουκρανία, να αντέχει τα όπλα του ΝΑΤΟ και την φρενήρη πίεση των κυρώσεων από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο.

Γι’ αυτό η Αγκυρα δεν μπορεί παρά να περιμένει και να προετοιμαστεί για εχθροπραξίες με την Ελλάδα καθώς ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για στρατιωτική επιχείρηση (εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου) θα πλήξουν την τουρκική οικονομία.

Αθελά της, η Ρωσία έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην Τουρκία, η οποία ενδυναμώνεται στρατιωτικά (προμήθειες όπλων στην Ουκρανία και αποστολή μισθοφόρων) και οικονομικά, αποφεύγοντας τη συμμετοχή στις κυρώσεις της Δύσης.

Οι συγκυρίες έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο που σε αυτό το ιστορικό στάδιο τόσο η Μόσχα όσο και η Αγκυρα ενδιαφέρονται για τους δικούς τους λόγους για τη στρατιωτική και οικονομική αποδυνάμωση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας.

Ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος και ταυτόχρονα άλλες δυτικές χώρες θα υποστούν οικονομικές απώλειες από τη ρήξη με τη Ρωσία, η τουρκική πλευρά θα επεκτείνει την επιρροή της στη ρωσική αγορά. Ενόψει της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, η τουρκική ηγεσία δεν μπορεί παρά να επιλέξει προτεραιότητες.

Πριν τις εκλογές του 2023 η Τουρκία μάλλον θα πραγματοποιήσει την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου και την «επιχείρηση προστασίας των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης», ενώ, μέχρι τότε, οι Ελληνες και άλλοι Ευρωπαίοι θα αισθάνονται πραγματικά τις οικονομικές επιπτώσεις της ρήξης με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.