Ο κύβος ερρίφθη: Έτσι θα κατέβει στις επόμενες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας

tsipras

Η παραίτηση του Γιάννη Δραγασάκη φέρνει μεγάλες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση – βόμβα του Γιάννη Δραγασάκη. Το ιστορικό στέλεχος αποχώρησε από το κόμμα της αριστεράς, όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημειολογική σημασία είναι πως ουσιαστικά έκανε μία έμμεση προτροπή στους συντρόφους του να πράξουν το ίδιο, ώστε να επιταχυνθούν οι ζυμώσεις που θα φέρουν έναν νέο πολιτικό συνδυασμό στον ευρύτερο χώρο της κεντρο-αριστεράς.

Στην επίσημη του τοποθέτηση, ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε σε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και ουσιαστικά έδειξε τον δρόμο για την επόμενη ημέρα: «Οι εξελίξεις μας θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα.

Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας.

Ας ανταποκριθεί ο καθένας και η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο και από όποια θέση επιλέξει», τόνισε χαρακτηριστικά στο κείμενο της παραίτηση του.

Εσωστρέφεια

Όλα αυτά σε μία περίοδο έντονης κινητικότητας και εσωστρέφειας στην Κουμουνδούρου, αφού το «κίνημα των 87» λειτουργεί ως άτυπη εσωτερική αντιπολίτευση στον Στέφανο Κασσελάκη, που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να φυλλοροεί, λίγους μήνες πριν το καθοριστικό συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.

Σε όλες αυτές τις συνταρακτικές εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να επιλέγει τον δρόμο της σιωπής, αν και ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις, αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει επίσημα θέση.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι πως η αποχώρηση ενός τόσο ιστορικού στελέχους, θα συμπαρασύρει μαζί του, έναν σημαντικό αριθμό (παραδοσιακών) ψηφοφόρων, αλλά και στελεχών που βρίσκονται κοντά στον Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν από τους ελάχιστους που ήταν ενήμερος για όλες τις σκέψεις, όσο και για την επιστολή του Γιάννη Δραγασάκη, ενώ όπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές σε επίσημο επίπεδο δεν ενθαρρύνει κανένα στέλεχος να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που προκρίνει ο Τσίπρας

Ωστόσο, για πρώτη φορά υπάρχει μία επώνυμη πρόταση που αγγίζει ένα θέμα που όλοι σκέφτονται, αλλά ελάχιστοι τολμούν να διατυπώσουν δημόσια. Την δημιουργία ενός νέου κόμματος, που ενδεχομένως να έχει ως ηγετική μορφή τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προς το παρόν φαίνεται να προκρίνει την ενιαία κάθοδο της προοδευτικής παράταξης στις εκλογές με ένα σχηματισμού τύπου «ομπρέλα», όπως ήταν το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά.

Τις εξελίξεις φαίνεται ότι θα καθορίσουν δύο σημαντικά γεγονότα. Το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι προγραμματισμένο για τις 4-6 Οκτωβρίου και το οποίο ενδεχομένως να φέρει ακόμα και διάσπαση, αλλά και οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, αφού το πρόσωπο που θα εκλεγεί στην προεδρία (αλλά κυρίως οι υποψήφιοι που δεν θα εκλεγούν) είναι σίγουρο πως θα φέρουν πολύ σημαντικές εξελίξεις στον χώρο της κεντρο-αριστεράς.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.