Έγινε είδος πολυτελείας: Τόσο κοστίζει την ώρα το air condition με τη σημερινή τιμή του ρεύματος

air-condition

Πόσο κοστίζει το air condition και ποιο είναι το βασικό λάθος λειτουργίας

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ήδη ο πρώτος καύσωνας ταλαιπωρεί, ιδιαιτέρως τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, για 11 ημέρες. Πλέον, το air condition είναι ένα από τα βασικά εργαλεία των κτηρίων αλλά οι τιμές στο ρεύμα έχουν πάρει «φωτιά».

Με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου και στις μεγάλες πόλεις να μην πέφτει κάτω από 30 τα βράδια, η χρήση air condition τείνει να γίνει ζωτικής σημασίας για τη διαβίωση.

Η θερμική εξάντληση ελλοχεύει και μπορεί να οδηγήσει στη θερμοπληξία σε περίπτωση μεγάλης έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες, απειλώντας μέχρι και τη ζωή ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα.

Το κλιματιστικό αν και απαραίτητο… τρομάζει τα νοικοκυριά που είναι παγιδευμένα στον βραχνά της ακρίβειας για αρκετό χρονικό διάστημα, τη στιγμή που οι τιμές στο ρεύμα είναι ίδιες με το 2022, όταν και ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση.

Air condition: Πόσο κοστίζει σε ρεύμα

Ο καύσωνας έχει φέρει αυξημένη χρήση των air condition και το σίγουρο είναι ότι ο λογαριασμός ρεύματος του Ιουλίου θα έρθει αυξημένος λόγω των τιμών χονδρικής στο ρεύμα αλλά και της χρήσης της συσκευής ψύξης.

Αναλυτικά το κόστος ρεύματος σε ευρώ για τη χρήση air condition, από το εργαλείο υπολογισμού της ΡΑΕ (14 λεπτά η κιλοβατώρα):

Χωρίς inverter: 

  • Κλιματιστικό 9.000 BTU χωρίς inverter: 0,21 ευρώ την ώρα – 5,04 ευρώ όλη την ημέρα
  • Κλιματιστικό 12.000 BTU χωρίς inverter 0,29 ευρώ την ώρα – 6,96 ευρώ όλη την ημέρα
  • Κλιματιστικό 18.000 BTU χωρίς inverter 0,43 ευρώ την ώρα – 10,32 ευρώ όλη την ημέρα
  • Κλιματιστικό 24.000 BTU χωρίς inverter 0,57 ευρώ την ώρα – 13,68 ευρώ όλη την ημέρα

Με inverter: 

  • Κλιματιστικό 9.000 BTU με inverter 0,18 ευρώ την ώρα – 4,32 ευρώ όλη την ημέρα
  • Κλιματιστικό 12.000 BTU με inverter 0,24 ευρώ την ώρα – 5,76 ευρώ όλη την ημέρα
  • Κλιματιστικό 18.000 BTU με inverter 0,36 ευρώ την ώρα – 8,64 ευρώ όλη την ημέρα
  • Κλιματιστικό 24.000 BTU με inverter 0,48 ευρώ την ώρα – 11,52 ευρώ όλη την ημέρα

Το βασικό λάθος που καίει ρεύμα

Υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να εξοικονομήσετε ρεύμα. Όπως είπε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, στο OPEN, ένας βασικός κανόνας είναι το air condition να είναι στους 10 βαθμούς κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία.

«Γιατί για κάθε ένα βαθμό πιο κάτω, επιβαρύνεται 8-10%», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Ένα λάθος που κάνουν αρκετοί, άλλωστε, είναι να ρυθμίζουν χαμηλά τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό σε σχέση με τις εξωτερικές συνθήκες», ανέφερε.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.