
Τι είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ
Ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο αίτημα της Τουρκίας για την απόκτηση νέων F-16 από τις ΗΠΑ και τον όρο για τον ελληνικό εναέριο χώρο, ανέφερε ότι δεν μπορεί η Άγκυρα να πει ναι σε μία συμφωνία που θα της δέσει τα χέρια.
Υπάρχουν νησιά που η Ελλάδα «αδίκως» χαρακτηρίζει δικά της
Σημειώνοντας την προσπάθεια της Τουρκίας σε σχέση με την απόκτηση νέων F-16 από τις ΗΠΑ τόνισε ότι δεν μπορεί η Άγκυρα να πει ναι σε μία συμφωνία που θα της δέσει τα χέρια. Τι λένε εκεί; Ελληνικός εναέριος χώρος.
Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Αναφέρθηκε σε νησιά και βραχονησίδες τα οποία όπως υποστήριξε η Ελλάδα «αδίκως» χαρακτηρίζει δικά της και νησιά των οποίων τα όρια δεν έχουν καθοριστεί. «Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες» υποστηριξε ο τουρκος υπουργός Εξωτερικών.
[F-16 satışına yunanistan şartı]Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: F-16’yı tabii ABD’den almak için bir girişimde bulunduk. Ama bizim elimizi kolumuzu bağlayacak bir yönteme de bizim evet dememiz mümkün değil.https://t.co/bB0YKZv5DR pic.twitter.com/qbGxfOyHVb
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) July 21, 2022
Επιμένει στην αποστρατικοποίηση των νησιών
Ο τούρκος υπουργός επανήλθε και στις διεκδικήσεις της Άγκυρας περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, τα οποία όπως είπε με τις συνθήκες της Λωζάνης αλλά και των Παρισίων δόθηακν στην Ελλάδα με την όρο να μην στρατικοποιηθούν. «Ποια είναι η πραγματική κατάσταση;» διερωτήθηκε για να επαναλάβει ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά παραβιάζοντας το σημαντικότερο όρο των συνθηκών. Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Αθήνα δε ότι η εξοπλίζει να νησιά απέναντι στην Τουρκία.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Anlaşmalara Yunanistan’ın uyması gerekiyor. Uymadığı zaman da egemenlik tartışmasını başlatırız dedik ve bu tartışmayı da biz başlatmış bulunuyoruz. Bunu da sonuna kadar takip edeceğiz.https://t.co/bB0YKZv5DR pic.twitter.com/mLs2QTPrsh
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) July 21, 2022