Προς ΠΑΣΟΚ: Φτάνει…

doukas-androulakis-pasok

Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ... τρελαίνει κόσμο

Το ποσοστό των ευρωεκλογών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο κόμμα, με ουσιαστικά έναν ΣΥΡΙΖΑ διαλυμένο, χωρίς να μπορεί κανένα από τα δύο κόμματα να πάρει κεφάλι, έχει ανοίξει κυριολεκτικά τους ασκούς του Αιόλου στο πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και που έφερε τόσο την πραγματική μεταπολίτευση, όσο και το τέλος αυτής.

Η μετεωρική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, έφερε τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ, που η άνοδος του Ευάγγελου Βενιζέλου στην αρχηγία του ενέτεινε τους σοβαρούς αυτούς κλυδωνισμούς, σε βαθμό που έπρεπε να συμπράξει με τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι για να μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά. Τελικά, με τη Φώφη Γεννηματά στο τιμόνι, το ΠΑΣΟΚ τα κατάφερε και επιβίωσε, αλλά όχι χωρίς προβλήματα.

Ο θάνατος της Φώφης τον Οκτώβριο του 2021 έφερε τον τότε ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη στο τιμόνι του κόμματος.

Η εκλογική, και οργανωτική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εκλογές του 2023, και σε συνδυασμό με την εκλογή του καθηγητή Χάρη Δούκα στη δημαρχία της Αθήνας, έφερε αναπτερωμενες ελπίδες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ειδικά σε μια συνθήκη όπου τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα του κόμματος.

Ωστόσο, η αποτυχία των ευρωεκλογών, με ένα ποσοστό χαμηλότερο των προσδοκιών και με συνεχιζόμενη την παραμονή στην τρίτη θέση, έφερε και την αμφισβήτηση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Φτάνει…

Κυριολεκτικά όμως, η κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται, έχει καταντήσει ανέκδοτο, καθώς έχουν ήδη δηλώσει υποψηφιότητα εφτά στελέχη (Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιλένα Αποστολάκη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Γιάννης Κανελλάκης, Μιχάλης Κατρίνης), ενώ θα βάλει το κερασάκι στην τούρτα η δήλωση της υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου

Οι συνολικά οκτώ υποψήφιοι αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολυδιασπασμενο κόμμα, που όλα αυτά τα χρόνια το κρατούσε ενωμένο η προοπτική της εξουσίας. Όταν αυτή άρχισε να φθίνει, ξεκίνησαν και οι φυγόκεντρες τάσεις, όπως έγινε το 2012. Τώρα ξανά το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Ή θα συμπράξει με τον έτερο πόλο της Κεντροαριστεράς και θα διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία, αν και όχι όπως παλιά, ή θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία, με τον κίνδυνο της εξαΰλωσης να ελλοχεύει. Ιδού η Ρόδος.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.