Σκάει η «βόμβα» για τα F35: Αλλαγή ισορροπιών

Σοκ και δέος στην Άγκυρα για τα «μπλε» Stealth F-35

Αγγίζει τα 35 δις. δολάρια η συμφωνία

Σε συμφωνία-μαμούθ προχωρά το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας με τη Lockheed Martin για την αγορά περίπου 375 μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε βάθος χρόνου τριών ετών, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.

H εξέλιξη αυτή γίνεται εν μέσω εκτιμήσεων για αύξηση της τιμής πώλησης της πιο κοινής έκδοσης του μαχητικού αεροσκάφους λόγω πληθωρισμού και μειωμένης προσφοράς.

Το πρώτο F-35A κόστισε 221 εκατομμύρια δολάρια όταν βγήκε από τη γραμμή παραγωγής το 2007. Από τότε, οι ποσότητες παραγωγής και η τεχνογνωσία έχουν αυξηθεί, βοηθώντας την τιμή του stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς να υποχωρήσει στα 79 εκατομμύρια δολάρια καθώς κέρδισε ολοένα και περισσότερους πελάτες.

Σκάει η «βόμβα» για τα F35: Αλλαγή ισορροπιών
QUIZY Εάν έχεις γνώσεις κέρδισες: Θα κάνεις το 10/10 στο απλό κουίζ που ο νικητής παίρνει ένα απίθανο smartphone alcatel;

Κρίσιμη συνάντηση στην Ουάσιγκτον

Οι συνομιλίες είχαν σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τα δικαιώματα δεδομένων, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Ωστόσο, σήμερα υπήρξε μια κρίσιμη συνάντηση στην Ουάσιγκτον η οποία θα μπορούσε να αποφέρει μια συμφωνία τόσο για το εύρος τιμών όσο και για την ποσότητα, δήλωσαν οι πηγές στο Reuters. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, η οριστική τιμολόγηση δεν θα κλειδώσει για αρκετές εβδομάδες, αν όχι μήνες, αλλά η τελική συνολική αξία κυμαίνεται γύρω στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τρεις εκδοχές

Το F-35 διατίθεται σε τρεις εκδοχές, το μοντέλο Α για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και τους συμμάχους των ΗΠΑ, το μοντέλο F-35 B, το οποίο μπορεί να χειριστεί σύντομες απογειώσεις και κάθετες προσγειώσεις και το F-35C για προσγειώσεις σε αεροπλανοφόρα.

Ένα προηγούμενο τριετές «block buy» του Πενταγώνου, που υπογράφηκε το 2019, αφορούσε 478 μαχητικά αεροσκάφη F-35, επιτρέποντας στη Lockheed να αγοράσει μεγαλύτερες ποσότητες εξαρτημάτων για να μειώσει το κόστος κατά περίπου 8%, στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.