«Ήρεμα νερά» τέλος: Βγάζουν 50 πολεμικά πλοία οι Τούρκοι

tourkia

Η Τουρκία προκαλεί

Συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη «μαύρη» επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Με την κωδική ονομασία «Αττίλας», η Τουρκία την αυγή της 20ης Ιουλίου του 1974 εισέβαλε στο νησί με χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις.

Στον «Αττίλα» συμμετείχαν γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν. Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.

Σήμερα, μισό αιώνα μετά, το νησί παραμένει διχοτομημένο και η λύση για το Κυπριακό μοιάζει να είναι μακριά.

Για την επέτειο του «Αττίλα», η Τουρκία αναμένεται να… γιορτάσει μεγαλοπρεπώς αδιαφορώντας για το αν είναι κατοχική δύναμη που έχει εκδιώξει 200.000 ανθρώπους από την πατρίδα τους ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν αγνοούμενοι.

Στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αναμένεται να γίνουν εκδηλώσεις μνήμης και εκεί θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Φαίνεται, όμως, πως το… αυτί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ιδρώνει παρά τις προσπάθειες που γίνονται για επανέναρξη των συνομιλιών.

Τουρκία: 50 πολεμικά πλοία στο Αιγαίο

Οι λεγόμενες «εορταστικές εκδηλώσεις, όπως γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν υπό το βλέμμα του Ερντογάν (και του Μπαχτσελί) με τον συντονισμό του Τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των κατοχικών αρχών, περιλαμβάνουν επίσημες τελετές, πορείες μνήμης, και επισκέψεις σε «ηρώα», σύμφωνα με τον Βηματοδότη.

Μάλιστα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η Τουρκία θα κάνει ναυτική παρέλαση βγάζοντας στο Αιγαίο 50 πλοία! Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια ενέργεια που προκαλεί και έχει ως στόχο να διαταράξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο που το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί ηρεμία.

Επίσης, στις εκδηλώσεις θα υπάρξει επίσκεψη στο αεροπλανοφόρο Anadolu και ακροβατικές επιδείξεις της ομάδας «Τουρκικά Αστέρια» που θα «γράψουν» στον ουρανό της πολύπαθης κατεχόμενης Λευκωσίας το… μισοφέγγαρο.

Επιπλέον, η ρίψη 50 πυρών πυροβολικού και συναυλίες με στρατιωτικές και οθωμανικές μπάντες, καθώς και καλλιτέχνες θα εμπλουτίσουν τις εκδηλώσεις.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.