Υποχρεωτικός κόφτης: Τα 2 έκτακτα μέτρα για τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου φέρνουν παρατεταμένη «καραντίνα»

Υποχρεωτικός κόφτης: Τα 2 έκτακτα μέτρα για τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου φέρνουν παρατεταμένη «καραντίνα»

Συναγερμός στην Ευρώπη!

Προς αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων για την προμήθεια φυσικού αερίου βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν για να «κλείσει» συμφωνία με το Μπακού, σε μία προσπάθεια να απεξαρτηθεί η ΕΕ από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

Μία προσπάθεια που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία από τη στιγμή που ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom αποφάσισε να «κόψει» τις παραδόσεις φυσικού αερίου λόγω «ανωτέρας βίας».

Ταυτόχρονα η Κομισιόν προετοιμάζει μέτρα έκτακτης ανάγκης για να… αναγκάσει τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου. Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται επίσης για να ενισχύσουν τα αποθέματα του φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα. Τη Δευτέρα (18/7), ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ προειδοποίησε ότι το μπλοκ πρέπει να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου αυτό το καλοκαίρι για να προετοιμαστεί για την πιθανότητα ενός χειμώνα χωρίς ρωσικές προμήθειες.

Το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν

Το σχέδιο της Επιτροπής για υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης περιλαμβάνει έναν νομικό μηχανισμό που θα επιτρέπει στις χώρες να αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν τα μέτρα με ειδική πλειοψηφία. Αυτό ουσιαστικά θα παρακάμπτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα στερήσει σε κάθε χώρα την ευκαιρία να ασκήσει βέτο στα σχέδια.

Στόχος είναι να ληφθεί έγκριση σε επίπεδο χώρας για το σχέδιο στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας στις 26 Ιουλίου, αν και η συζήτηση είναι ακόμη σε εξέλιξη και τα σχέδια απομένει να οριστικοποιηθούν.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην απαίτηση των χωρών να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά ένα ορισμένο ποσό από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Αναμένεται μείωση μεταξύ 5% και 20%, με την προσδοκία τελικής συμφωνίας μεταξύ 10% και 15%, σύμφωνα με δύο από τους διπλωμάτες.

Εάν εγκριθούν, οι κανόνες θα επιτρέψουν στην Επιτροπή να ενεργοποιήσει τις υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης μόνη της ή κατόπιν αιτήματος από τουλάχιστον δύο χώρες.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.