Συντριβή Antonov: Το μοιραίο λάθος που οδήγησε στην συντριβή του ιπτάμενου γίγαντα

Συντριβή Antonov: Το μοιραίο λάθος που οδήγησε στην συντριβή του ιπτάμενου γίγαντα

H πορεία του μοιραίου αεροσκάφους σταμάτησε το βράδυ του Σαββάτου όταν κατέπεσε και συνετρίβη στην Καβάλα οδηγώντας στον θάνατο και τα 8 μέλη του πληρώματος

Σήμερα, Δευτέρα 18 Ιουλίου, το μεσημέρι αναμενόταν να προσγειωθεί στην Ντάκα του Μπαγκλαντές το ουκρανικό Antonov 12 που μετέφερε πυρομαχικά στη χώρα από τη Σερβία.

H πορεία του μοιραίου αεροσκάφους σταμάτησε το βράδυ του Σαββάτου όταν κατέπεσε και συνετρίβη στην Καβάλα οδηγώντας στον θάνατο και τα 8 μέλη του πληρώματος -όλοι Ουκρανοί πολίτες- αλλά και δημιουργώντας ένα τεράστιο ναρκοπέδιο στην περιοχή.

Το ερώτημα από την πρώτη στιγμή ήταν τι ακριβώς μετέφερε το αεροπλάνο, αν ήταν δηλωμένο το φορτίο του και πλέον το κατά πόσο είναι επικίνδυνο. Οι Σέρβοι, ενημέρωσαν πως ήταν φορτωμένο με 11,5 τόνους πυρομαχικών και συγκεκριμένα εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 καθώς και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Παραλήπτης ήταν οι ένοπλες δυνάμεις του Μπαγκλαντές που με τη σειρά τους έδωσαν τα δικά τους στοιχεία για το φορτίο. Οπως αναφέρουν τα Μέσα της χώρας ο εκπρόσωπος του αρχηγείου της BGB (η υπηρεσία συνοριοφυλάκων), Αντισυνταγματάρχης Fayzur Rahman ανέφερε πως ήταν εκπαιδευτικό υλικό, βόμβες για όλμους, το οποίο ο προμηθευτής έπρεπε να τις μεταφέρει στο λιμάνι της Ντάκα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των Αρχών δεν υπήρχε «όπλα» στην αποστολή η οποία ήταν ασφαλισμένη. Μιλώντας στην ιστοσελίδα New Age, ωστόσο, απέρριψε δημοσιεύματα των Μέσων ενημέρωσης που έλεγαν ότι το αεροπλάνο μετέφερε νάρκες για το Μπαγκλαντές. «Δεν χρησιμοποιούμε νάρκες», είπε. Οπως σημειώνεται πρόκειται για εκπαιδευτικά όπλα για τους συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές.

Tα αίτια της πτώσης

Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός, ειδικό σε αεροπορικά δυστυχήματα και εκδότη του περιοδικού «Πτήση και Διάστημα» ανέφερε στον ΣΚΑΙ πως ενδεχομένως ένα πρόβλημα στον κινητήρα που αρχικώς δεν ανησύχησε ιδιαίτερα το πλήρωμα ή τουλάχιστον δεν το οδήγησε στην άμεση απόφαση για προσγείωση, εξελίχθηκε ραγδαία σε σημείο που ήταν πέραν από τις δυνατότητες του πληρώματος η αντιμετώπιση του.

Πιθανότατα η εξέλιξη της φωτιάς σε έναν από τους δύο κινητήρες ήταν ραγδαία, εκτίμησε εξηγώντας πως υφίσταται σύστημα πυρόσβεσης στο αεροσκάφος αλλά. όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «μη φανταζόμαστε ένα αεροπλάνο σαν πυροσβεστική υπηρεσία» αφού συνήθως υπάρχουν δύο φιάλες ανά κινητήρα που είναι κατ’ ουσίαν δύο μεγάλοι πυροσβεστήρες κι αν εξαντληθούν δεν υπάρχει πλέον τρόπος για πυρόσβεση εφόσον η φωτιά έχει επεκταθεί. «Η φωτιά είναι ό, τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε ένα αεροσκάφος», τόνισε.

«Αυτό εξηγείται ως εξής: Με τέτοιο φορτίο δεν θέλεις να προσγειωθείς σε μια τρίτη χώρα» αναφέρει συγκεκριμένα εξηγώντας επί της ουσίας πως σύμφωνα με τους διεθνής κανονισμούς η προσγείωση αεροσκάφους με επικίνδυνο φορτίο συνεπάγεται την εφαρμογή συγκεκριμένου πρωτοκόλλου με ελέγχους και δυνητικά αυτό μπορεί έστω και προσωρινά για τυπικούς λόγους να κατασχεθεί μέχρις ότου επικυρωθεί πως δεν είναι παράνομο.

Το μοιραίο Antonov, κατευθυνόμενο πλέον προς την Καβάλα κατεβαίνει από τα 21.000 που ήταν το ύψος πτήσης με το οποίο ερχόταν από την Σερβία, στα 15.000 πόδια και σε χρονικό διάστημα τριών- τεσσάρων λεπτών χάνει απότομα ύψος.

Σύμφωνα με τον κο Καραϊωσηφίδη αυτό δεν αποτελεί δείγμα προσπάθειας προσγείωσης του αεροπλάνου αλλά κλιμάκωσης της βλάβης που εκδηλώθηκε πιθανώς είτε γιατί επεκτάθηκε η φωτιά είτε για χάθηκε η ισχύς και σε έναν επιπλέον κινητήρα.

«Χάνει 13,5 χιλιάδες πόδια δηλαδή περίπου 4 χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να καταλήξει» επισημαίνει προσθέτοντας πως όπως αποτυπώνεται στα βίντεο που έχουμε δει, δεν πέφτει από τον ουρανό σαν πέτρα, όπως έχουμε δει να συμβαίνει με άλλα αεροσκάφη, αλλά ολισθαίνει.

«Οργώνει το χωράφι για περίπου 250-300 μέτρα» εξηγεί πιο συγκεκριμένα αναφέροντας πως σε αυτή τη φάση το Antonov ήδη έχει αρχίσει να διαλύεται και ενδεχομένως για αυτόν τον λόγο βρέθηκαν σοροί και εκτός του σημείου της φωτιάς.

Από εκεί κι έπειτα, με την συντριβή της ατράκτου σημειώνεται έκρηξη καυσίμων και πυρομαχικών. «Ιδιαίτερα τα πυρομαχικά είναι διάσπαρτα», παρατηρεί.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.