Χειμώνας στα σκοτάδια: Τα 3 δραστικά μέτρα που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξοικονόμηση ενέργειας

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Έτσι θα αποστομώσει τον Ερντογάν ο Μητσοτάκης

Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» αναμένεται να μπουν κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, καθώς σε λίγα 24ωρα θα φανεί αν η Μόσχα κάνει πράξη τις απειλές της και κρατήσει τελικά κλειστή την στρόφιγγα του Nord Stream μετά τη δεκαήμερη συντήρηση στην οποία βρίσκεται από τη ρωσική Gazprom, «παγώνοντας» έτσι σχεδόν όλη την Ευρώπη.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 21 Ιουλίου όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από τις 20 Ιουλίου προχωρά στο plan b και στο δεύτερο από τα τρία στάδια εκτάκτων μέτρων μέσα από εθελοντικές δράσεις στην εξοικονόμηση ποσοτήτων φυσικού αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα.

Στην περίπτωση διατάραξης του εφοδιασμό κρατών – μελών το δεύτερο στάδιο του εναλλακτικού σχεδίου της Κομισιόν προβλέπει τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου από όλες τις χώρες, την υποχρεωτική ρύθμιση του θερμοστάτη σε δημόσια κτίρια στους 25 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και στους 19 βαθμούς τον χειμώνα και τη διενέργεια δημοπρασιών για τη μείωση της κατανάλωσης από τις βιομηχανίες.

Από τις 20 Ιουλίου δεν αποκλείεται κράτη – μέλη, ύστερα και από τις ανακοινώσεις της Μόσχας, να ενεργοποιήσουν το επίπεδο συναγερμού τους σε αυτό της κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.