Όπως στη Βαρκελώνη: Το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης που τελειώνει το Airbnb και στην Ελλάδα

Απόφαση «σταθμός» για την Airbnb

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ο δήμος της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες από το 2028, μια απροσδόκητα δραστική κίνηση που στόχο έχει να περιορίσει το ραγδαία αυξανόμενο κόστος στέγασης τα τελευταία χρόνια που έχει κάνει την πόλη μη οικονομικά βιώσιμη για πολλούς κατοίκους της.

Ο αριστερός δήμαρχος της πόλης, Ζάουμε Κολμπόνι δήλωσε ότι η δημοτική αρχή δεν θα ανανεώσει τις άδειες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα σε 10.101 διαμερίσματα για βραχυχρόνια μίσθωση, άδειες που λήγουν τον Νοέμβριο του 2028.

«Είμαστε αντιμέτωποι με αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βαρκελώνης», τόνισε ο Κολμπόνι σε μια εκδήλωση της δημοτικής αρχής της πόλης.

Τελειώνει και στην Ελλάδα το Airbnb

Φαίνεται πως και στην Ελλάδα το μοντέλο των βραχυχρόνιων μισθώσεων αναμένεται να αλλάξει, δεδομένης και της στεγαστικής κρίσης. Με τα ενοίκια να έχουν πάρει την ανιούσα και τους πολίτες να μην βρίσκουν σπίτι σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, αναμένεται να παρθούν και άλλα μέτρα για να… ζήσουν πρώτα οι κάτοικοι και μετά να φιλοξενηθούν οι τουρίστες.

Εκτός της Βαρκελώνης που προαναφέρθηκε και στη Νέα Υόρκη αναμένεται μείωση των Airbnb με κυβερνήσεις και δήμους παγκοσμίως να είναι αποφασισμένοι για να το περιορίσουν.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό του Airbnb καθώς οι πιέσεις για το υψηλό κόστος στέγασης αυξάνονται. Ειδικά σε μια χώρα που είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης με βάση ποσοστό του εισοδήματος που πάει για το σπίτι (ενοίκια, λογαριασμοί, τέλη, κ.α.) όπως η Ελλάδα.

Υπολογίζεται πως σχεδόν 40% του μηνιαίου εισοδήματος που κατευθύνεται προς τις δαπάνες κατοικίες στη χώρα μας.

Ακόμα και αν οι αλλαγές γίνονται εξαιτίας της επικράτησης του λόμπι των ξενοδόχων που έχει κηρύξει «πόλεμο» στο Airbnb, θεωρείται δεδομένο πως η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα θα αλλάξει και δεν αποκλείεται να δούμε σε περιοχές ακόμα και απαγόρευση, όπως στη Βαρκελώνη!

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.