Θερμοκρασίες 10 βαθμούς πάνω από τον μ.ο. της εποχής: Εφιαλτικό σενάριο για 50άρια το υπόλοιπο καλοκαίρι… 

Οι τέταρτες υψηλότερες θερμοκρασίες του πλανήτη σημειώθηκαν το 2018
Σπάνε τα ρεκόρ των θερμοκρασιών 

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον Ιούνιο 2024 η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε όλη την χώρα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 4.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιούνιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Τα απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν

Εκτός, των πολλών και συνεχόμενων ημερών με θετικές αποκλίσεις, καταρρίφθηκαν και σημαντικά απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας σε 11 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr με αρχή λειτουργίας τους πριν το 2014. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 11 απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας που καταγραφήκαν τον Ιούνιο 2024:

Εφιαλτικό σενάριο για 50άρια 

Το φετινό καλοκαίρι φαίνεται πως θα είναι το θερμότερο όλων των εποχών με τους ειδικούς να προβλέπουν συνθήκες ακραίας ζέστης αφού η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», τα στοιχεία δείχνουν ότι σε 11 χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας ο υδράργυρος έχει ήδη αγγίξει τους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ το υψηλότερο τίμημα το πληρώνουν τη οι φτωχότερες από αυτές, όπου η προσαρμογή στις ακραίες συνθήκες έχει άμεσα να κάνει με την επιβίωση.

Κύματα καύσωνα έπληξαν την Ευρώπη νωρίτερα από ποτέ φέτος, με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και την Ιταλία να έχουν ήδη πληγεί από υπερβολική ζέστη και σε ορισμένες περιοχές να έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες κατά 10 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της εποχής. Στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται να δούμε ακραίες θερμοκρασίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που δεν αποκλείεται να φτάσουν και τους 50 βαθμούς Κελσίου, δεδομένου και του θερμότερου Ιουνίου στην ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version