Κορωνοϊός: Η χειρότερη παραλλαγή του ιού που έχουμε δει μόλις έφτασε

Ολοταχώς για νέα μέτρα: Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Πορτογαλία με τον κορωνοϊό έρχεται και στην Ελλάδα

Τι επισημαίνεται από τους ειδικούς.

Δεκάδες είναι οι μεταλλάξεις και οι παραλλαγές του κορωνοϊού. Αυτές έχουν αλλάξει τη φύση του φονικού ιού που εμφανίστηκε στον πλανήτη πριν από δύο και πλέον χρόνια και μου διαμόρφωσαν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σε όλους.

Στα τέλη του νέου έτους εμφανίστηκε το BA.5 που είναι η τελευταία υποπαραλλαγή της Όμικρον. Πρόκειται για αυτήν που έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες νέες μολύνσεις.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο της η «Washington Post» μας υπενθυμίζει ότι η γραμμή του τερματισμού είναι αρκετά μακριά.

Μέχρι στιγμής, το BA.5 και μια στενά σχετιζόμενη παραλλαγή, το BA.4, αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% όλων των λοιμώξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ και η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον ενός νέου κύματος κρουσμάτων. Η BA.5 έχει την ικανότητα να «ξεφεύγει» από την ανοσοποίηση του οργανισμού.

Ο Eric Topol , καθηγητής μοριακής ιατρικής στο Scripps Research, λέει ότι η BA.5 «είναι η χειρότερη εκδοχή του ιού που έχουμε δει». Όπως προσθέτει, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων επειδή υπάρχει ήδη μεγάλη ανοσία από το χειμερινό κύμα της Όμικρον. Αλλά υπάρχουν πτυχές αυτής της νέας παραλλαγής που αξίζει να προσέξουμε.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν το BA.5 μπορεί να προκαλέσει ακόμη πιο σοβαρή ασθένεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται και να «ξεφεύγει» από την ανοσία που επιχειρείται να χτιστεί.

Κάπως έτσι εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης. Ήδη βλέπουμε πολλές χώρες να επαναφέρουν τους περιορισμούς και τα μέτρα όπως είναι οι μάσκες σε όλους τους χώρους.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.