Αυτό που φοβούνται όλοι: Τύμπανα πολέμου στην Κύπρο…

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μέγας κίνδυνος για την Ελλάδα...   

«Η Ευρώπη μέρος του πολέμου» 

Οταν ο γ.γ. της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έβγαλε λόγο για να τιμήσει τη μνήμη ενός προσωπικού του φίλου και ανώτερου διοικητή που έχασε τη ζωή του από στοχευμένη ενέργεια του Ισραήλ, σε απειλητικό τόνο ο οποίος εστίασε στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαιτέρως στην Κύπρο.

Το πιο βασικό σημείο από την 12σέλιδη ομιλία της 19ης Ιουνίου ήταν η απειλή του να χτυπήσει την Κύπρο αν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τις αεροπορικές βάσεις του νησιού ή άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια ενός μελλοντικού πολέμου στον Λίβανο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί σε σειρά μεσογειακών στόχων που ανήκουν στο Ισραήλ, ενώ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο πλοία και περιουσιακά στοιχεία άλλων χωρών.

«Η Ευρώπη μέρος του πολέμου»

«Η ΕΕ παρακολουθεί με νευρικότητα τις εξελίξεις», γράφει το SpiegelOnline. «Διότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ εδώ και 20 χρόνια και επομένως η Ευρώπη θα γινόταν και αυτή μέρος του πολέμου, εάν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ διεξήγαγε επίθεση ενάντια στη χώρα», συνεχίζει το δημοσίευμα σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης, «κάθε απειλή ενάντια σε κάποιο κράτος-μέλος μας αποτελεί απειλή ενάντια στην ΕΕ. […] Η ΕΕ είναι η Κύπρος και η Κύπρος είναι η ΕΕ».

Η Ελλάδα επεσήμανε αμέσως την «αμέριστη αλληλεγγύη» της προς την Κύπρο, προσθέτοντας πως η απειλή επίθεσης αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο οι συνθήκες της ΕΕ προβλέπουν μία παρόμοια υποχρέωση συνδρομής: σε περίπτωση επίθεσης, τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ είναι υποχρεωμένα να βοηθήσουν το κράτος που δέχεται επίθεση με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους», επισημαίνει το Spiegel.

Όπως παρατηρεί το γερμανικό μέσο, δεν είναι εύκολο για την Κύπρο να αποφεύγει να εμπλακεί στις συγκρούσεις που εκτυλίσσονται στην περιοχή.


«Η Κύπρος έχει τεράστια στρατηγική σημασία στην Ανατολική Μεσόγειο. […] Μέχρι τώρα η χώρα προσπαθούσε να τα έχει καλά και με τα δύο στρατόπεδα. Η Κύπρος καλλιεργούσε με το Ισραήλ όχι μόνο μία στρατιωτική, αλλά και οικονομική συνεργασία – τα δύο κράτη θέλουν να συνάψουν μία συμφωνία σχετικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Όμως και με τον Λίβανο υπήρχαν θετικές επαφές: στις αρχές Απριλίου ο Κύπριος πρόεδρος Χριστοδουλίδης βρέθηκε στη Βηρυτό και τάχθηκε σθεναρά υπέρ μίας μεγαλύτερης οικονομικής αρωγής από την ΕΕ προς τη χώρα», συνεχίζει.

«Δεν είναι βέβαιο το τι ήθελε ακριβώς να πετύχει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ με την απειλή του ενάντια στην Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση όμως η κίνησή του αυτή είχε κάποιο αποτέλεσμα. Σήμερα δεν ακούγεται τίποτα για μία στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, όπως οι ασκήσεις προ δύο ετών», αναφέρει.


 

 

 

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.