«Αθόρυβος δολοφόνος»: Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι φοβόμασταν…

«Αθόρυβος δολοφόνος»: Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι φοβόμασταν…

Συναγερμός στην επιστημονική κοινότητα

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και η υγρασία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα το ανθρώπινο σώμα να υποφέρει.

Οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν απειλούν μέχρι και με θάνατο, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες των οποίων οι προβλέψεις για τις αντοχές του ανθρώπινου σώματος διαψεύστηκαν.

Καθώς μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το Μεξικό, η Ινδία και η Μέση Ανατολή υποφέρουν από ανελέητους καύσωνες, που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, αρκετοί γιατροί και άλλοι ειδικοί εξήγησαν στο Associated Press τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα σε τέτοια ζέστη.

Η βασική θερμοκρασία του σώματος είναι συνήθως περίπου 37 βαθμοί Κελσίου. Αυτό απέχει μόλις 4 βαθμούς Κελσίου από την καταστροφή με τη μορφή θερμοπληξίας, δήλωσε ο Όλι Τζέι, καθηγητής θερμότητας και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, όπου διευθύνει το εργαστήριο θερμοεργονομίας.

Πώς σκοτώνει η ζέστη

Η ζέστη σκοτώνει με τρεις κύριους τρόπους, δήλωσε ο Τζέι. Ο συνήθης πρώτος ύποπτος είναι η θερμοπληξία – οι κρίσιμες αυξήσεις της θερμοκρασίας του σώματος που προκαλούν την ανεπάρκεια των οργάνων.

Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος γίνεται πολύ υψηλή, το σώμα ανακατευθύνει τη ροή του αίματος προς το δέρμα για να δροσιστεί, είπε ο Τζέι. Αυτό όμως εκτρέπει το αίμα και το οξυγόνο μακριά από το στομάχι και τα έντερα και μπορεί να επιτρέψει στις τοξίνες που κανονικά περιορίζονται στην περιοχή του εντέρου να διαρρεύσουν στην κυκλοφορία.

«Αυτό πυροδοτεί έναν καταρράκτη επιδράσεων», δήλωσε ο Τζέι. «Θρόμβωση σε όλο το σώμα και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και, τελικά, θάνατος».

Αλλά ο μεγαλύτερος δολοφόνος στη ζέστη είναι η επιβάρυνση της καρδιάς, ειδικά για τα άτομα που έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις, δήλωσε ο Τζέι.

Και πάλι ξεκινάει με το αίμα που σπεύδει στο δέρμα για να βοηθήσει στην αποβολή της θερμότητας. Αυτό προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η καρδιά αντιδρά προσπαθώντας να αντλήσει περισσότερο αίμα για να μην λιποθυμήσουμε.

Ο τρίτος κύριος τρόπος είναι η επικίνδυνη αφυδάτωση. Καθώς οι άνθρωποι ιδρώνουν, χάνουν υγρά σε σημείο που μπορεί να καταπονήσει σοβαρά τα νεφρά, δήλωσε ο Τζέι.

Η αφυδάτωση μπορεί να εξελιχθεί σε σοκ, προκαλώντας τη διακοπή της λειτουργίας των οργάνων λόγω έλλειψης αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, οδηγώντας σε επιληπτικές κρίσεις και θάνατο, δήλωσε η Δρ Ρενέ Σάλας, καθηγητής δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ιατρός επειγόντων περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

«Η αφυδάτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και ακόμη και θανατηφόρα για όλους, αν επιδεινωθεί αρκετά – αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όσους πάσχουν από ιατρικές παθήσεις και λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα», δήλωσε η Σάλας.

Η ζέστη επηρεάζει επίσης τον εγκέφαλο. Μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο σύγχυση ή προβλήματα στη σκέψη, είπαν αρκετοί γιατροί.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.