Όμικρον 4-5: Οι 3 κινήσεις που πρέπει να κάνεις σύμφωνα με τον Dr Πρασσά για να μην κολλήσεις στις διακοπές

Όμικρον 4-5: Οι 3 κινήσεις που πρέπει να κάνεις σύμφωνα με τον Dr Πρασσά για να μην κολλήσεις στις διακοπές

Αν το στέλεχος Ομικρον «πρωτοεσκαγε πριν δυο χρονια θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε»

Για την πανδημία του κορωνοϊού και για το «τσουνάμι» των επαναλοιμώξεων στη χώρα μας, μίλησε ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς.

Ο δρ Πρασσάς είπε χαρακτηριστικά πως αν το στέλεχος Ομικρον «πρωτοεσκαγε πριν δυο χρονια θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις 3 κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για να μην κολλήσουμε κορωνοϊό στις διακοπές:

«1. Μάσκες: Αναβαθμίζουμε τις μάσκες από χειρουργική σε KN95. Δεν τις έχουμε πολύ-συνηθισει αλλά κάνουν διάφορα. Θυμόμαστε ότι είναι εξίσου σημαντικό να την φοράμε και σωστά. Κάνουμε έξυπνη χρήση της μάσκας. Θυμόμαστε ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των μεταδόσεων γίνεται σε εσωτερικούς χώρους. Την έχουμε πάντα μαζί μας. Θυμόμαστε επίσης ότι για έναν ίο που παραμένει στον αέρα για ώρες δεν έχει αποκλειστική σημασία το πόσοι είναι μέσα στον χώρο τώρα. Η χρήση μάσκας σε ολους τους εσωτερικους χωρους στην κορύφωση νέου επιδημιολογικού ξεσπάσματος με έναν τόσο υπερμεταδοτικο ίο είναι ένδειξη σεβασμού και συλλογικής ευθύνης και σε καμμια περίπτωση ένδειξη ‘φοβικοτητας’.

2. Τεστ: Πηγαίνουμε στο φαρμακείο και προμηθευόμαστε μερικά σελφ-test. Θυμόμαστε ότι πλέον ως εμβολιασμένοι τα συμπτώματα μας ξεκινάνε πολύ νωρις. Ένα αρνητικό τεστ τις πρώτες 1-2 μέρες συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι δεν κολλήσαμε COVID.

3. Πρόγραμμα: Προσαρμόζουμε κατάλληλα τις επιλογές διασκέδασης μας. Μέτα από δυο χρόνια ξέρουμε πλέον ότι δεν έχουν όλες οι επιλογές το ίδιο επιδημιολογικό ρίσκο. Έξω, στο μέρος με λιγότερο συνωστισμό, στην γωνιά με τον καλύτερο εξαερισμό ή δίπλα από το παράθυρο, στο event που δεν δημιουργεί συνθήκες υπερμεταδοσης κτλ. Αναπόφευκτα θα βρεθούμε σε συνθήκες υψηλού επιδημιολογικού ρίσκου. Αλλά όσο μπορούμε το κρατάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Και ακόμη και αν δεν είμαστε 100% πιστοί στο επιδημιολογικό μας πλάνο, μένουμε όσο πιο πιστοί μπορούμε. Η διαχείριση μιας πανδημικής έξαρσης είναι συλλογικό πρόβλημα. Και στα συλλογικά προβλήματα όλα μετράνε. Η μερική προσαρμογή είναι πολύ καλύτερη από την καθόλου προσαρμογή».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.