Με αρχηγό τον Τσίπρα: Το μπαμ της χρονιάς με το νέο κόμμα που απειλεί τη ΝΔ από την πρώτη μέρα

Με αρχηγό τον Τσίπρα: Το μπαμ της χρονιάς με το νέο κόμμα που απειλεί τη ΝΔ από την πρώτη μέρα

Τι μέλλει γενέσθαι;

Αναταράξεις προκάλεσε στην κεντροαριστερά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να πάρουν κεντρικό ρόλο τη στιγμή που αμφισβητείται ανοιχτά η ηγεσία Ανδρουλάκη.

Tο δικό του «κοστούμι» στη συζήτηση που φούντωσε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τις συνεργασίες στην κεντροαριστερά επιχειρεί να βάλει ο Στέφανος Κασσελάκης, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις για έναν «γάμο» των προοδευτικών δυνάμεων.

Μετά το μικρό (σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει) 14,9% που έλαβε στην ευρωκάλπη και βλέποντας την κατάσταση να ξεφεύγει, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά.

Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ έχουν μπει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας αφού δεν κέρδισαν την πολυπόθητη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.

Το κόμμα μπορεί να πέρασε κάτω από τον πήχη που έθεσε για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, ωστόσο δεν δικαιολογείται μια τέτοια εξέλιξη.

Ήδη η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Απόστολος Πάνας, ο Νίκος Παπανδρέου, έχουν θέσει θέμα ηγεσίας αμφισβητώντας… πλαγίως τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Το κόμμα που απειλεί τη ΝΔ

Αθροίζοντας τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές είναι πασιφανές πως η ΝΔ απειλείται ανοιχτά από τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους.

Βλέποντας τη διάσπαση στην κεντροαριστερά που έχει μοιράσει τους ψηφοφόρους σε κόμματα, υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που… βρήκαν τη λύση για να γίνουν κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν εισηγήσεις για συνένωση του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κόμμα αμιγώς κεντροαριστερό.

Μάλιστα, στόχος είναι στο νέο κόμμα να τεθεί επικεφαλής ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής στην κεντροαριστερά. Και αυτό το πρόσωπο είναι του Αλέξη Τσίπρα, που έχει ήδη φανεί από δημοσκοπήσεις το έρισμα που έχει σε ψηφοφόρους του συγκεκριμένου χώρου.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη υπάρχουν στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν ανοιχτά για συνένωση, όπως έκανε ο Νίκος Παππάς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει μια προγραμματική συζήτηση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα την εκλογική διαδικασία, ώστε να κατέβουν στις εκλογές με κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό και κοινό ψηφοδέλτιο.

Πρότεινε ένα κοινό ψηφοδέλτιο σε βάση προγραμματικών συγκλίσεων, με έναν κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό. «Υπάρχει τρόπος να υπάρχει συνδυασμός που θα εμπίπτει στις πρόνοιες του νόμου», επεσήμανε.

«Ένωση κομμάτων κατά το νόμο. Δεν εισηγούμεθα αυτοδιάλυση και ενιαίο φορέα. Υπάρχει όμως η ανάγκη της εκλογικής συνεργασίας. Π.χ. στη Γαλλία τι έγινε: κόμματα με πολύ μεγάλη ιστορία, όπως το κομμουνιστικό κόμμα, το σοσιαλιστικό κόμμα, το κόμμα του Μελανσόν και οι Πράσινοι, κλείστηκαν σε ένα δωμάτιο για τέσσερις μέρες και βγήκαν με συμφωνία για τους υποψηφίους και το πρόγραμμα», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.