Όμικρον 4-5: Τα 2 πιο σοβαρά συμπτώματα που δίνει σε σχέση με την Όμικρον 2 αν βγεις θετικός

Όμικρον 4-5: Τα 2 πιο σοβαρά συμπτώματα που δίνει σε σχέση με την Όμικρον 2 αν βγεις θετικός

Η πανδημία αλλάζει και οι ασθενείς έχουν πλέον διαφορετικά συμπτώματα

Η πανδημία του κορωνοϊού μας… ταλαιπωρεί τα τελευταία 2 και πλέον χρόνια. Τα βαριά συμπτώματα του κατώτερου αναπνευστικού και οι βαριές λοιμώξεις σχετίστηκαν με τη μετάλλαξη Δέλτα η οποία προκάλεσε το πανδημικό κύμα με τους περισσότερους θανάτους.

Οι ασθενείς με Δέλτα είχαν υψηλό πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια, συμπτώματα που σχετίζονται με την εκδήλωση πνευμονίας. Η εικόνα αυτή άλλαξε όταν άρχισε να διαδίδεται το πρώτο στέλεχος Όμικρον στην κοινότητα το οποίο ήταν σαφώς λιγότερο λοιμογόνο σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα και προκαλούσε κυρίως συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό μακριά από τους πνεύμονες, όπως βήχα, έντονο πονόλαιμο, με πολλούς ασθενείς να αναφέρουν ότι δεν μπορούσαν να καταπιούν, χωρίς όμως την εμφάνιση πυρετού. Η κόπωση και οι μυαλγίες ήταν συχνά φαινόμενα με την πρώτη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά η εικόνα των ασθενών παρέπεμπε περισσότερο σε ένα κλασικό κρυολόγημα, ενώ ευτυχώς δεν αναφερόταν αναπνευστική δυσχέρεια.

Τώρα με τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 τα συμπτώματα για μία ακόμα φορά αλλάζουν. Οπως αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, ένα πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος πονοκέφαλος που διαρκεί μέρες ενώ επιστρέφει και ο πυρετός ο οποίος σε πολλούς ασθενείς είναι υψηλός δηλαδή κοντά στους 38oC ή και υψηλότερος. Επίσης καταγράφεται πολύ μεγάλη κόπωση και κακή διάθεση.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.