Σκούπα Μητσοτάκη: Ποιους υπουργούς τελειώνει μετά το καμπανάκι των ευρωεκλογών

Σκούπα Μητσοτάκη: Ποιους υπουργούς τελειώνει μετά το καμπανάκι των ευρωεκλογών

Θα... πέσουν κεφάλια 

Βαρύτατες ήταν οι απώλειες για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, καθώς έχασε περίπου 750.000 ψηφοφόρους, κάτι που οφείλεται τόσο στην ιστορικά υψηλή αποχή όσο και στο γεγονός ότι αρκετοί ήταν αυτοί που «γύρισαν την πλάτη» στο κόμμα.

Αν γίνει σύγκριση των φετινών ευρωεκλογών με αυτές του 2019, διαπιστώνεται πως η ΝΔ έχασε 750.000 ψήφους. Αν, μάλιστα, γίνει σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 2023, το κυβερνών κόμμα έχασε 989.000 ψήφους.

Ενώ προεκλογικά οι πληροφορίες ήθελαν περιορισμένες διορθωτικές κινήσεις στην κυβερνητική ομάδα, χωρίς να επηρεαστούν βασικά υπουργεία, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνει διευρυμένος ανασχηματισμός.

Η ακρίβεια τους «τελειώνει»

Πληροφορίες θέλουν ριζικές αλλαγές στο υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο είναι και το υπεύθυνο για τα όσα συμβαίνουν στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες με πρόστιμα σε εταιρείες και επιχειρήσεις, οι τιμές όχι απλά δεν μένουν σταθερές αλλά αυξάνονται συνεχώς ακόμη και στα βασικά είδη διατροφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την μετεκλογική ανάλυση, έχασε ψηφοφόρους από την απόφασή του να μιλήσει στη Βουλή για την ακρίβεια για την τιμή του μισού κιλού φέτας… Η μάζα που επισκέπτεται το σούπερ μάρκετ κατάλαβε τότε πως η τιμή δεν είναι ακριβώς αυτή που ξεστόμισε ο πρωθυπουργός, γεγονός που του στοίχισε ψήφους.

Αναλυτές θεωρούν πως αρκετοί ψήφισαν και απείχαν με κριτήριο την ακρίβεια. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται… μονόδρομος η απομάκρυνση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα αλλά και των υφυπουργών Μάξιμου Σενετάκη και Άννας Παπαδημητρίου.

Οι μικρές προσπάθειες συσπείρωσης στις εκλογικές περιφέρειες φέρνουν το τέλος υπουργών 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης εκλέγεται και ο ίδιος στον Δυτικό Τομέα όπου η ΝΔ έχασε χιλιάδες ψήφους. Η εγκληματικότητα παραμένει ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα των πολιτών και παρά τα όσα έχουν γίνει, ένα «φρεσκάρισμα» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρείται απαραίτητο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως στα ονόματα που ακούγονται για υπουργοποίηση είναι αυτό του Τάκη Θεοδωρικάκου, πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Οπότε δεν αποκλείεται να προαλείφεται για την επιστροφή του σε γνώριμα… λημέρια.

Επίσης… τρίζει η καρέκλα του Λευτέρη Αυγενάκη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκλέγεται στο Ηράκλειο Κρήτης, περιφέρεια η οποία κέρδισε το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και η ΝΔ έχασε χιλιάδες ψήφους. Επίσης εξετάζεται και η απομάκρυνση των υφυπουργών Διονύση Σταμενίτη και Σταύρου Κελέτση.

Η «θυσία»

Επίσης, δεδομένη δεν είναι και η θέση της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνας Αλεξοπούλου. Η κ. Αλεξοπούλου εκλέγεται στην Αχαία, εκλογική περιφέρεια στην οποία η ΝΔ «λαβώθηκε» στις ευρωεκλογές με 23,13%. Το υπουργείο Μεταφορών είναι και το άμεσα συνδεόμενο με τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών οπότε η κ. Αλεξοπούλου θεωρείται ως η πιθανότερη «θυσία» του ανασχηματισμού, δεδομένης και της εκλογικής της περιφέρειας, αφού δεν κατάφερε να πείσει τους συντοπίτες της να ψηφίσουν ΝΔ.

Το χαμηλό δεκαετίας και η αλλαγή 

Δεδομένη θεωρείται και η απομάκρυνση της υφυπουργού Εργασίας που είναι αρμόδια για την οικογένεια. Ο λόγος για τη Μαρία Κεφάλα που εκλέγεται στα Ιωάννινα, όπου το ποσοστό της ΝΔ σημείωσε ιστορικό χαμηλό δέκα ετών!

Η κ. Κεφάλα δεν είχε ψηφίσει επίσης το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και από τότε είχε παρθεί η απόφαση πως θα είναι μία από τις απομακρύνσεις από το κυβερνητικό σχήμα.

Οι αμετακίνητοι και οι νέοι

Αμετακίνητοι πάντως μπορούν να θεωρηθούν οι υπουργοί που παίρνουν καλό βαθμό στα καθήκοντά τους, όπως είναι οι Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Δένδιας, Σοφία Ζαχαράκη και Αδωνις Γεωργιάδης.

Κάποια από τα ονόματα που «παίζουν» αυτή τη στιγμή για την ανάληψη κάποιου υπουργικού θώκου, είναι αυτά των Τάκη Θεοδωρικάκου και Θάνου Πλεύρη.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.