Αλλαγές και εκπλήξεις: Αυτοί είναι οι 3 πιο πλούσιο εφοπλιστές στην Ελλάδα για το 2024

Απόφαση – «σταθμός» για τα αναδρομικά – «Ανοίγει» ο δρόμος για οριστική και αμετάκλητη επιστροφή!

Η λίστα του Forbes

Η ελληνική ναυτιλία κρατάει το πηδάλιο του παγκόσμιου εμπορίου για ακόµα µία χρονιά.

Στη λίστα του Forbes υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Και ανάµεσα σε αυτά δεν είναι µόνο η εντυπωσιακή αύξηση της αξίας των ελληνικών πλοίων που θα παρατηρήσει κανείς και η µείωση του µέσου όρου ηλικίας τους, σε πολύ πιο χαµηλά επίπεδα από τον παγκόσµιο µέσο όρο.

Αυτό που κρατάει την ελληνική ναυτιλία ανταγωνιστική, βιώσιµη και πρωτοπόρο κρύβεται κυρίως στο πώς οικοδοµεί το µέλλον ολόκληρου του κλάδου, καθώς σταθερά είναι οι πρώτοι που επενδύουν στο νέο, µε τις παραγγελίες των νεότευκτων πλοίων µέσα σε 16 µήνες να ξεπερνούν τις 350.

Ο ελληνικός εφοπλισµός βρίσκεται στην κορυφή για τον αριθµό πλοίων που κατέχει και διαχειρίζεται, το συνολικό τονάζ, δηλαδή τη µεταφορική του ικανότητα, τον αριθµό παραγγελιών νεότευκτων πλοίων στα διάφορα ναυπηγεία ανά τον κόσµο.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που αφορούν την ελληνική ναυτιλία, σύµφωνα µε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Σύµφωνα µε την Ένωση, η ελληνική ναυτιλία αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσµιας χωρητικότητας, διαθέτοντας το 23% των πλοίων µεταφοράς υγροποιηµένου φυσικού αερίου, όπως και το 30% και το 25% του παγκόσµιου στόλου δεξαµενοπλοίων και φορτηγών πλοίων αντιστοίχως.

Οι πλουσιότεροι Έλληνες εφοπλιστές

Στη φετινή λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους Έλληνες εφοπλιστές, η αξιολόγηση έγινε µε βάση την αξία του στόλου των 50 κορυφαίων ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, σύµφωνα µε τα στοιχεία της εταιρείας VesselsValue.

Είναι πιθανό να υπάρχουν αποκλίσεις τόσο στον συνολικό αριθµό των πλοίων όσο και στην αξιολόγηση της αξίας του στόλου, καθώς δεν προσµετράται το σύνολο των εταιρειών των Ελλήνων εφοπλιστών, αλλά µόνο όσες εταιρείες βρίσκονται στη λίστα µε τις πενήντα πρώτες.

Γι’ αυτό και σηµαντικά ονόµατα του ελληνικού εφοπλισµού είτε απουσιάζουν είτε βρίσκονται σε χαµηλότερες θέσεις από την πραγµατική κατάταξη της αξίας του στόλου τους, καθώς είναι συνήθης τακτική ο πολυµερισµός των εταιρειών σε πολλές µικρότερες.

Οι τρεις πλουσιότεροι Έλληνες εφοπλιστές:

Μαρία Αγγελικούση: Συνεχίζει την ένδοξη οικογενειακή παράδοση στο τιµόνι του οµίλου, ο οποίος είναι πρωταγωνιστής της παγκόσµιας ναυτιλίας. Τα 145 πλοία του οµίλου πλέουν σε όλο τον κόσµο, στη συντριπτική τους πλειονότητα µε ελληνική σηµαία. Η ιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής εταιρείας Angelicoussis Group βρίσκεται στην 467η θέση της παγκόσµιας λίστας του Forbes και η περιουσία της εκτιµάται σε 5,9 δισεκατοµµύρια δολάρια, ενώ είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα στη λίστα.

Γιώργος Προκοπίου: Χωρίς ναυτική καταγωγή, ο Γιώργος Προκοπίου διαθέτει έναν από τους µεγαλύτερους στόλους παγκοσµίως, που µέσα σε έναν χρόνο τον αύξησε κατά 40 πλοία, ενώ είναι σε εξέλιξη προς παράδοση δεκάδες πλοία. Το 2021 περιήλθαν στην ιδιοκτησία του τα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά, ενώ οι επενδύσεις του σε ακίνητα και το yachting θεωρούνται αµύθητης αξίας.

Γιώργος Οικονόμου: Η αρχή της καριέρας του ήταν ως έφορος µηχανικός στη ναυτιλιακή εταιρεία Thenamaris, της οικογένειας Μαρτίνου. Τη δεκαετία του 1990 ίδρυσε την Cardiff Marine και, ως αυτοδηµιούργητος εφοπλιστής, κατάφερε να την εκτοξεύσει στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης, δηµιουργώντας έναν ναυτιλιακό κολοσσό. Είναι συλλέκτης έργων τέχνης. Στη φετινή λίστα προστέθηκαν δύο ακόµα εταιρείες του, οι οποίες αύξησαν πολύ τον αριθµό πλοίων και την αξία τους.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.