«Συγκλονιστική αλλαγή»: Αυτό είναι που φοβούνται περισσότερο οι ειδικοί από την Όμικρον 4 στην Ελλάδα

Συμπτώσεις ή έγκλημα: Γιατροί πηδούν από τα παράθυρα μετά τις καταγγελίες τους για τον κορωνοϊό

Τι λένε οι ειδικοί

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, τόσο με την αύξηση των κρουσμάτων, όσο και με τις επαναλοιμώξεις του κορωνοϊού, είναι πως οι αριθμοί των κρουσμάτων που παρατηρούνται είναι σημαντικά υψηλότεροι από αυτούς που ανέμεναν οι επιστήμονες όταν ξεκίνησε η αποκλιμάκωση του τελευταίου κύματος της πανδημίας.

«Η αύξηση ήταν αναμενόμενη και συμβαίνει παρόμοια σε πολλές περιοχές της υφηλίου λόγω της κυκλοφορίας των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5» αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Οι λόγοι αφορούν, κυρίως, την κυκλοφορία των στελεχών από τις υποομάδες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα και δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής που σε συνδυασμό με την εξασθένιση της προστασίας του εμβολίου έναντι της μόλυνσης καθιστούν το πεδίο ευνοϊκό για τη μετάδοσή τους.

Επίσης, η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού λόγω της τουριστικής περιόδου και οι συνθήκες χαλάρωσης που επικρατούν στις τουριστικές περιοχές, συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είχε πει προ δεκαημέρου και ο  Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος είχε μεταξύ άλλων υπογραμμίσει πως «οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 περιμένουμε ότι θα αναπτυχθούν τον Αύγουστο και συγκεκριμένα τις πρώτες 2-3 εβδομάδες του Αυγούστου σε ένα πολύ δυνατό κύμα, που θα δούμε και αύξηση στους θανάτους, αν είμαστε χωρίς μάσκες. Εάν, ωστόσο, η κατάσταση πάει όπως στην Πορτογαλία, τότε φαίνεται ότι θα έχουμε ένα πολύ δυνατό κύμα ως το τέλος Ιουνίου».

«Βλέπαμε αύξηση τις τελευταίες 10-15 μέρες. Απλά άρχισε, πια, να φαίνεται σε μεγάλους αριθμούς.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt είναι 1,26. Συγκλονιστική αλλαγή από χθες, που ήταν στο 1,13 κι αυτό δεν είναι καλό.

Είναι δείκτης των τελευταίων 14 ημερών και είναι ένας σταθερός δείκτης. Το μοντέλο μας έλεγε ότι θα γίνει ακριβώς αυτό που έγινε, ήταν το μόνο. Και νομίζαμε ότι ο κύριος λόγος ήταν η διαφυγή από την ανοσία στην παραλλαγή Όμικρον 2. Η αύξηση αυτή, που παρατηρείται, βγαίνει εκτός από την πρόβλεψη, είναι μεγαλύτερη. Είναι σαν να περιμένεις ένα κύμα και να έρχεται τσουνάμι».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.