Τα 3 νέα μέτρα που… τελειώνουν το σημερινό Airbnb στην Ελλάδα!

Οδοστρωτήρας: Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για το Airbnb

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει πάρει απόφαση…

Ένα νέο, πιο παρεμβατικό πλαίσιο σε ότι αφορά τον τομέα των Airbnb ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με έναν και συγκεκριμένο σκοπό.

Να αποσυμπιέσει την αγορά, να αυξήσει των αριθμό των σπιτιών που θα μπορούν να διατεθούν με μακροχρόνια μίσθωση που ως συνέπεια θα έχει την μείωση των ενοικίων και την λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, που βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται με φρενήρεις ρυθμούς.

Στόχος η μείωση των ενοικίων

Ο Πρωθυπουργός έχει πάρει την απόφαση να ανοίξει το φθινόπωρο τον φάκελο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων και να ρυθμίσει επιπλέον το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να δημιουργήσει επιπλέον κίνητρα στους ιδιοκτήτες να στραφούν ακόμα περισσότερο στην μακροχρόνια μίσθωση αντί για τo Airbnb που έχει μειώσει αισθητά την διαθεσιμότητα σπιτιών για οικογένειες.

Ένα από τα μέτρα που εξετάζεται είναι το πλαφόν ημερών σε ότι αφορά την διαθεσιμότητα των σπιτιών που διατίθεται από πλατφόρμες Airbnb, κάτι που επιβεβαίωσε με πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός: «Είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε και το μελετάμε πολύ συστηματικά», τόνισε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Περισσότεροι περιορισμοί

Ένα από τα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση αφορά την θέσπιση περιορισμών σε πολύ συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας.

Κάποιοι από αυτούς τους περιορισμούς είναι οι ακόλουθοι:

Να μην επιτρέπεται σε κάθε ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος να μπορεί να έχει πάνω από δύο ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση κάθε ακινήτου για περίοδο μεγαλύτερη από 90 ημέρες το χρόνο.

Αν μάλιστα αυτό βρίσκεται σε νησί κάτω των 10.000 κατοίκων, το χρονικό όριο αυτό να μειώνεται στις 60 ημέρες ετησίως.

Τι ισχύει σήμερα…

Σε ότι αφορά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τον κλάδο των Airbnb προβλέπει τα εξής:

– Η εκμετάλλευση τριών και περισσότερων ακινήτων θα θεωρείται επιχειρηματική δραστηριότητα με αποτέλεσμα όσοι αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλλουν τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και το ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο. Επίσης το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να δηλώσουν στην εφορία το 2025 θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών.

– Τη θέσπιση τέλους διαμονής παρεπιδημούντων ύψους 0,5 % ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.

– Την καθιέρωση τέλους “ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» ύψους 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα για το διάστημα από Μάρτιο έως Οκτώβριο ενώ για τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο το τέλος ορίζεται σε 0,50 ευρώ.

Αν τα ακίνητα είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα 80 τ.μ. το τέλος διαμορφώνεται στα 10 ευρώ. Το τέλος βαρύνει τον διαμένοντα που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος.

– Την αυστηροποίηση των κυρώσεων για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Ειδικότερα θεσπίζεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

Για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα. Για εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής προβλέπεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

– Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 ημερών, και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Έτσι, θα επιτρέπεται ,για παράδειγμα, η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στη χρονιά με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.