Λίγο πριν την κάλπη: Το νούμερο που τρέλανε τους δημοσκόπους

Προσοχή: Αλλού ψηφίζουμε για ευρωεκλογές, περιφέρεια και αλλού για δήμο

Προβληματίζονται οι δημοσκόποι...

Όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου οι δημοσκόποι προβληματίζονται αφού τα δεδομένα που τους έρχονται αποτελούν σήμα κινδύνου για το πολιτικό σύστημα.

Και αυτό διότι… τρελάθηκαν από το ποσοστό της αποχής που εκτιμάται πως θα αγγίξει δυσθεώρητα στις φετινές ευρωεκλογές.

Ούτε η πόλωση ούτε η τοξικότητα ούτε η επιχείρηση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να δώσουν χαρακτήρα εθνικών εκλογών στην ευρωκάλπη, αποδίδουν.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marc Θωμας Γεράκης, έριξε χθες γερή προειδοποιητική μπαλωθιά: «Θα έχουμε ίσως τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αποχή σε εκλογές, είτε σε βουλευτικές, είτε σε ευρωεκλογές. Δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή η συμμετοχή να μην ξεπεράσει το 50%. Ελπίζω να διαψευστώ».

Παρά τις προσπάθειες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η κουλτούρα συμμετοχής στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα δεν έχει εμπεδωθεί ούτως ή άλλως στη χώρα, συνεπώς το διακύβευμα για τους πολίτες, είναι χαμηλό: Δεν κρίνεται το ποιος θα τους κυβερνήσει την επόμενη ημέρα.

Οι δημοσκόποι συνομολογούν πως η αποχή που δεν μπορεί να προσδιοριστεί αλλά και το γεγονός πως συντριπτική μερίδα των ψηφοφόρων θα αποφασίσει την ψήφο του στην κυριολεξία, πάνω από την κάλπη, δυσχεραίνουν τις προβλέψεις, πλην της σειράς κατάταξης.

«Βλέπουμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό των αναποφάσιστων να είναι διψήφιο. Και επίσης είναι και το θέμα της αποχής. Αν δηλαδή, η αποχή είναι αναλογική, πάνω κάτω αυτά τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις θα είναι. Αν δεν είναι αναλογική θα έχουμε διαφοροποιήσεις. Υπάρχουν λοιπόν, και βεβαιότητες αλλά υπάρχουν και ανοιχτά ερωτήματα. Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποια και πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει απαντηθεί ακόμη», ανέφερε ο κ. Γεράκης.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.