Για να σιγήσουν τα όπλα: Ο μοναδικός όρος του Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Για να σιγήσουν τα όπλα: Ο μοναδικός όρος του Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι προθέσεις του Ρώσου προέδρου

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να διαπραγματευθεί κατάπαυση πυρός που θα αναγνωρίζει τις σημερινές γραμμές στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να πολεμά, αν και εφόσον το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Πούτιν.

Τρεις από τις πηγές, με γνώση των συζητήσεων στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου, δήλωσαν ότι ο ίδιος εξέφρασε απογοήτευση σε μικρή ομάδα συμβούλων του για αυτό που θεωρεί υποστηριζόμενες από τη Δύση απόπειρες να παρεμποδιστούν οι διαπραγματεύσεις καθώς και για την απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να βάλει «στοπ» τις συνομιλίες.

Ουκρανία: Οι προθέσεις του Πούτιν

Ο Πούτιν μπορεί να πολεμά για όσο θέλει, αλλά ο ίδιος είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση πυρός, να παγώσει τον πόλεμο», δήλωσε η τέταρτη πηγή, υψηλόβαθμο πρόσωπο από τη Ρωσία που έχει εργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται στο Κρεμλίνο.

Το Reuters συνομίλησε συνολικά με πέντε πρόσωπα που έχουν εργαστεί με τον Πούτιν σε πολιτικό, αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο. Η πέμπτη πηγή δεν έκανε κάποιο σχόλιο αναφορικά με την περίπτωση να «παγώσει» ο πόλεμος στις σημερινές γραμμές του μετώπου.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου «έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για να πετύχει τους στόχους της». «Η χώρα δεν επιθυμεί αιώνιο πόλεμο», τόνισε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο διορισμός, την περασμένη εβδομάδα, του οικονομολόγου Αντρέι Μπελούσοφ ως υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, θεωρήθηκε από δυτικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές ως τοποθέτηση της ρωσικής οικονομίας σε μόνιμη πολεμική βάση προκειμένου να κερδίσει μια παρατεταμένη σύγκρουση. Ακολούθησαν συνεχείς πιέσεις στο πεδίο της μάχης και εδαφική πρόοδος για τον ρωσικό στρατό.


Ο όρος για να τελειώσει ο πόλεμος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει έναν όρο για να τελειώσει ο πόλεμος, στον οποίο δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Συγκεκριμένα, επιθυμία του είναι να έχει εδαφικά κέρδη.

Ο Πούτιν, ωστόσο, θα ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί με τα εδάφη που έχει τώρα και να ‘παγώσει’ τη σύγκρουση στις σημερινές γραμμές του μετώπου, δήλωσαν οι τέσσερις από τις πηγές.

«Ο Πούτιν θα πει ότι κερδίσαμε, ότι το ΝΑΤΟ μας επιτέθηκε και ότι διατηρήσαμε την κυριαρχία μας, ότι έχουμε έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, κάτι το οποίο ισχύει», δήλωσε μία από τις πηγές.

Το να ‘παγώσει’ η σύγκρουση κατά μήκος των σημερινών γραμμών θα είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει στην κατοχή της σημαντικά τμήματα από τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες, τις οποίες ο Πούτιν ενσωμάτωσε επίσημα στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2022. Μια τέτοια διευθέτηση θα ήταν κατώτερη των στόχων που είχε θέσει η ίδια η Μόσχα τότε, όταν δήλωσε πως οι τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα— τώρα της ανήκουν πλήρως.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.