Βιταμίνη D: Αυτά είναι τα σημάδια που φανερώνουν την έλλειψή της

Βιταμίνη D: Αυτά είναι τα σημάδια που φανερώνουν την έλλειψή της

Η βιταμίνη D συντίθεται στον οργανισμό μας κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό και είναι γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου».

Είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο μηχανισμό της όρασης.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι στην ηλιόλουστη Ελλάδα οι άνθρωποι δε θα αντιμετώπιζαν θέμα με την έλλειψή της, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 50% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ το ποσοστό μπορεί να φτάσει και το 80% στους ηλικιωμένους.

Η έλλειψή της από τον οργανισμό δεν διακρίνεται τόσο εύκολα.

Εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Αδυναμία στους μυς

«Μια μυϊκή αδυναμία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μειωμένης πρόσληψης βιταμίνης D στους μυς και στους νευρικούς ιστούς», λέει η Kimberly Mueller, R.D. Οπότε, εάν παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τόσες επαναλήψεις στις ασκήσεις σας όσες στο παρελθόν, μπορεί να έχετε έλλειψη.

Θλίψη

Έρευνα του περιοδικού The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, αναφέρει ότι οι γυναίκες που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι δύο φορές πιο πιθανό να έρθουν κοντά στην κατάθλιψη.

Μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο

Η έλλειψη της βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με χρόνιο πόνο.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.