Ο τυφώνας έφτασε: Τι φέρνει στην τσέπη μας η οικονομική κρίση που μόλις ξεκίνησε στην Ελλάδα

Μεγάλη προσοχή: Γέμισε η αγορά με ψεύτικα δίευρα - Πώς θα τα ξεχωρίσετε [εικόνες]

Η ύφεση απειλεί τις αγορές και το ερώτημα «τι μας επιφυλάσσει το μέλλον» βασανίζει πολλούς

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μπει στον τέταρτο μήνα και δεν διαφαίνεται ακόμα λύση ειρήνευσης στον ορίζοντα, οι επιπτώσεις της πανδημίας στο διεθνές εμπόριο είναι ακόμα ορατές ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει με ρυθμούς πρωτόγνωρους εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Η ύφεση απειλεί τις αγορές και το ερώτημα «τι μας επιφυλάσσει το μέλλον» βασανίζει πολλούς. H παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε αχαρτογράφητα νερά ενώ οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έρχονται ξανά αντιμέτωπες με το κόστος του ακριβού δανεισμού, όπως δείχνει η απόδοση στα ομόλογα. Η αύξηση του πληθωρισμού και ο σταδιακός περιορισμός της ρευστότητας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης διαμορφώνουν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ.

O «τυφώνας» στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει όπως έχει προειδοποιήσει ο Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan, καθώς «οι ενέργειες της Fed σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ευρώπη δημιουργούν μία πρωτόγνωρη πρόκληση».

Το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών ξεπέρασε το 3%. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφτασε πάνω από το 4,7%, καταγράφοντας αύξηση της τάξης των 300 μονάδων βάσης ή 3% από την αρχή του έτους. Ανάλογα κινήθηκε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία ξεπέρασε το 3,65%.

Από κοντά και τα ιταλικά ομόλογα. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έχει ξεπεράσει το 4,4%, καθώς η χώρα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος μετά την Ελλάδα.

Στην ελληνική αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 122 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 44 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,74%, από 4,34% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έναντι 1,66% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 3,08% από 2,92% που έκλεισε την Παρασκευή.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταπολεμήσει οποιαδήποτε εκτίναξη του κόστους χρέους των υπερχρεωμένων κρατών μελών αλλά η απάντησή της θα είναι ξεχωριστή για την κάθε περίπτωση και δεν υπάρχει ανάγκη να ανακοινωθεί εκ των προτέρων κάποιο εργαλείο, τόνισε η αξιωματούχος της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών προσγειώθηκε το χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη (14/5), ακολουθώντας με καθυστέρηση το διεθνές sell off. Σχεδόν όλα τα ελληνικά assets βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,6% στις 822,84 μονάδες και κινήθηκε μεταξύ 854,05 μονάδων (-0,99%) και 818,56 μονάδων (-5,10%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,69%, στις 1.981,17 μονάδες, ενώ στο -4,75% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.295,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,34% στις 531,38 μονάδες.

Αναλυτές σημειώνουν ότι το ΧΑ έχει να διαχειριστεί και την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου. Και αυτό γιατί η προκλητικότητα της Τουρκίας να χτυπάει «κόκκινο». Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τη σφοδρότητα της πτώσης του ΧΑ και σε αυτόν τον παράγοντα.

Όλα δείχνουν ότι φετινό καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο. Ο ΓΔΧΑ θα κληθεί να ακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις, ενώ θα έχει να αντιμετωπίσει και δύο επιπλέον παράγοντες αποσταθεροποίησης: Τις αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τις προκλήσεις από την Τουρκία, αλλά και την αυξανόμενη πιθανότητα εκλογικών αναμετρήσεων το προσεχές Φθινόπωρο.

Σε πτώση οι χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς υπό τον φόβο της ύφεσης. Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν πολύ γρήγορα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ο γερμανικός δείκτης DAX έχανε 100 μονάδες (0,77%) στις 18.30 ώρα Ελλάδας, ενώ ο γαλλικός CAC έχασε τις 6.000 μονάδες, με απώλειες άνω του 1%. Ήπιες απώλειες 0,25% στο βρετανικό χρηματιστήριο.

Χωρίς κατεύθυνση η Wall Street, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να εμφανίζει (στις 18.30 ώρα Ελλάδας) μεικτή εικόνα εμφανίζοντας αναιμικά κέρδη, τον βιομηχανικό S&P να μην μπορεί να «απαντήσει» στο sell off της Παρασκευής και τον Dow Jones να γράφει απώλειες, έχοντας κάτι λιγότερο από 6000 μονάδες από την αρχή της χρονιάς.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.