Προσοχή: Αυτά είναι τα σημάδια της ευλογιάς των πιθήκων – Τι βγάζουν οι ασθενείς που μοιάζει με κοινά σπυριά! (pic)

Ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα: Αυτή είναι η ομάδα που κινδυνεύει πιο πολύ να κολλήσει

Η Ευρώπη παραμένει το επίκεντρο του αυξανόμενου κύματος της ευλογιάς των πιθήκων

Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων όπως ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Η Ευρώπη παραμένει το επίκεντρο αυτού του αυξανόμενου κύματος, 25 χώρες έχουν αναφέρει περισσότερα από 1.500 κρούσματα, ήτοι το 85% του παγκόσμιου συνόλου», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, ο οποίος συγκεντρώνει 53 χώρες, ορισμένες εκ των οποίων στην κεντρική Ασία.

Προτεραιότητα για τον ΠΟΥ είναι να αναχαιτιστεί η μετάδοση. «Η έκταση αυτού του ξεσπάσματος παρουσιάζει έναν πραγματικό κίνδυνο: Οσο περισσότερο καιρό κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερο επεκτείνει το πεδίο του και τόσο περισσότερο η ασθένεια εγκαθίσταται στις χώρες στις οποίες δεν είναι ενδημική», προειδοποίησε ο Κλούγκε. Ο ιός αυτός, ο οποίος κυκλοφορεί συνήθως στην κεντρική και τη δυτική Αφρική, είναι πλέον, πέραν της Ευρώπης, παρών στην Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αμερική, ενώ έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.600 κρούσματα.

Η κυκλοφορία του ιού, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω παρατεταμένης επαφής, δεν θα πρέπει ωστόσο να οδηγήσει στην ακύρωση των εκδηλώσεων με κοινό που προβλέπονται για το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ. «Αυτές οι εκδηλώσεις συνιστούν μεγάλη ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση των νέων, που είναι σεξουαλικά ενεργοί και πολύ κινητικοί», σημείωσε ο Κλούγκε, υπογραμμίζοντας ότι οι δημόσιες εκδηλώσεις αποτελούν «ευκαιρία να (…) ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας». Επισημαίνοντας επίσης ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα είναι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, προειδοποίησε κατά του στιγματισμού, τονίζοντας ότι «ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων δεν συνδέεται με καμία συγκεκριμένη ομάδα».

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε κολλήσει

Πάντως, όσο ο ιός εξαπλώνεται στον κόσμο, τόσο μεγαλώνει η ανησυχία στους πολίτες ενώ οι υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα εάν παραστεί ανάγκη.

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 5-21 ημέρες και ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής).

Η νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, λεμφαδενοπάθεια και εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την κεφαλή και επεκτείνεται στον κορμό, ενώ συμπεριλαμβάνει και παλάμες-πέλματα. Επίσης εμφανίζονται σημάδια σαν αυτά που ακολουθούν:

Προσοχή: Αυτά είναι τα σημάδια της ευλογιάς των πιθήκων – Τι βγάζουν οι ασθενείς που μοιάζει με κοινά σπυριά! (pic)

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.