Έρευνα-κόλαφος: Αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα… 

Πρόβλεψη-σοκ του ΕΚΚΕ: Κίνδυνος να μειωθεί στο μισό ο πληθυσμός της Ελλάδας

Στη δημοσιότητα δεδομένα που προβληματίζουν για την κατάσταση στη χώρα 

Αντιμέτωποι με δυσκολίες είναι οι Έλληνες πολίτες που για πρώτη φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που θυμίζουν τις εποχές στην «καρδιά» των πρώτων μέτρων των μνημονίων.

Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του ΙΟΒΕ για τον μήνα Απρίλιο καταγράφει την αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες εξαιτίας της ακρίβειας.

Έξι στους δέκα πολίτες (61%) δηλώνουν πως «μόλις τα βγάζουν πέρα», ενώ το 56% εκτιμά πως θα υπάρξει νέα άνοδος των τιμών με τον ίδιο ή και ταχύτερο ρυθμό το επόμενο διάστημα. Αντίθετα μόλις το 17% δηλώνει πως αναμένει μια σταθερότητα.

Το 12% των πολιτών δηλώνει πως ήδη αντλούν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, καταγράφοντας αύξηση 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το 7% με 8% δηλώνουν πως «έχουν χρεωθεί», ενώ το 19% απαντάει πως καταφέρνει να αποταμιεύει λίγο ή πολύ.

Το 83% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 15% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

Δεν αγοράζουν

Ένας ακόμη δείκτης που καταδεικνύει τις οικονομικές δυσκολίες είναι αυτός που μετρά την πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές (έπιπλα, ηλεκτρικών συσκευών κλπ) τους προσεχείς 12 μήνες. Το 55% (από 49%) των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ μόλις το 5% (από 4%) αναμένει το αντίθετο.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.