Σχέδιο έκτακτης ανάγκης: Η νέα ειδική ομάδα που θωρακίζει τον Έβρο μετά τις απειλές Ερντογάν

Και ενώ οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, ο Εβρος θωρακίζεται

Στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης θα επαναφέρει το τουρκικό παραλήρημα για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και τις απειλές πολέμου του Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εκμεταλλεύεται την ιδανική συγκυρία, καθώς την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος έχει φέρει την κατάσταση στο απροχώρητο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «παρελαύνουν» στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Και ενώ οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, ο Εβρος θωρακίζεται υπό τον φόβο απόπειρας εισόδου μεταναστών από την Τουρκία. Πρόκειται για σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει τρία επίπεδα.

  1. Στο πρώτο επίπεδο κυρίαρχο ρόλο έχουν οι περιπολίες των συνοριοφυλάκων και οι στατικές δυνάμεις φύλαξης και αποτροπής σε συγκεκριμένα σημεία των παραποτάμιων περιοχών του Έβρου.
  2. Στο δεύτερο επίπεδο, έντονη συμμετοχή έχουν οι ειδικές ομάδες τύπου ΕΚΑΜ, που έχουν δημιουργηθεί, ανάλογα με την κλίμακα κινδύνου του περιστατικού.
  3. Στο τρίτο επίπεδο συμμετέχουν όλες οι προηγούμενες αποτρεπτικές δυνάμεις, ενισχυμένες από αντίστοιχο προσωπικό από όμορους νομούς και Αττική. Στο τρίτο επίπεδο, η ενίσχυση περιλαμβάνει και τους γνωστούς Αίαντες, τα οχήματα ρίψης νερού, μαζί με τα ηχοβολιστικά συστήματα, drones, και χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Επίσης, στα σχέδια άμεσης ανταπόκρισης σε τυχόν μαζικές εισχωρήσεις μεταναστών, περιλαμβάνεται η επικαιροποιημένη χαρτογράφηση των κρίσιμων σημείων πιθανής διέλευσης, σε παραποτάμιες περιοχές του Έβρου, που δεν υπάρχει ο φράχτης, και έχει μειωθεί πολύ η στάθμη του ποταμού. Ενδεικτικά σημεία είναι από το Ορμένιο έως τα Μαράσια, από τη Νέα Βύσσα έως το Πύθιο, από Πετράδες έως Τυχερό.

Επίσης έχουν δημιουργηθεί δύο 20μελείς ομάδες που εκπαιδεύτηκαν από τα ΕΚΑΜ και βρίσκονται σε νέα σημεία του Εβρου. Οι ομάδες φορούν χακί στολή, έχουν ατομικές κάμερες, φακούς, θωρακισμένα οχήματα, ειδικό οπλισμό, δακρυγόνα, ασπίδες. Το επόμενο χρονικό διάστημα σε αυτές τις ομάδες θα προστεθούν ακόμη τρεις, μετά την σταδιακή εκπαίδευση των νέων συνοριοφυλάκων.

Αντίστοιχες ομάδες, βρίσκονται στα νησιά Λέσβο, Σάμο και Χίο, ενώ θα αυξηθούν κατά μία σε κάθε νησί. Τις επόμενες εβδομάδες, οι αστυνομικές δυνάμεις του Έβρου, θα προμηθευτούν επιπλέον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως φορητές θερμικές κάμερες (μονόκιαλα) με εμβέλεια 1,5 χιλιομέτρου, καθώς οι περισσότερες από τις παλιές που είχαν προμηθευτεί μετά τα γεγονότα του 2020, χάλασαν ή υπέστησαν σημαντικές φθορές.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.