Αυτά τα όπλα έστειλε η χώρα μας για βοήθεια στην Ουκρανία

Αυτά τα όπλα έστειλε η χώρα μας για βοήθεια στην Ουκρανία

Τι είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Στο είδος οπλισμού που έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό «έχουν αποσταλεί τυφέκια και κάποια πολυβόλα, πυρομαχικά φορητού οπλισμού, σφαίρες και κυρίως βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών και τα παρελκόμενα αυτών».

Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε αναφέρθηκε στον ακριβή αριθμό των όπλων που κατευθύνθηκαν προς το Κίεβο, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σημειώνεται πως η αντιπολίτευση, από τη μέρα που έγινε γνωστή η δεύτερη αποστολή του υλικού στην Ουκρανία, ζητούσε εξαρχής εξηγήσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας του πρωθυπουργού με τον γερμανό καγκελάριο και ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για «εν κρυπτώ διαδικασίες».

Η δεύτερη φάση

Η δεύτερη φάση αποστολής αμυντικού οπλισμού -είχε προηγηθεί αυτή κατά την έναρξη του πολέμου- περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα, φορητούς πυραύλους, ρουκέτες και σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών.

Το υλικό που έχει σταλεί δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά για τις Ενοπλες Δυνάμεις και δεν επηρεάζει τα αποθέματα μας. Πρόκειται κυρίως για πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες.

Πρόκειται για τα όπλα της λεγόμενης «τρίτης» γραμμής και δεν επηρεάζεται συνολικά ούτε στο ελάχιστο η αμυντική μας διάταξη. Δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό για τις αμυντικές δυνάμεις. Διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε πραγματικά εικοσαπλάσιο – πενηνταπλάσιο αριθμό.

Αν υπήρχε η πραγματική υπόνοια ότι θα αποδυναμώναμε την άμυνά μας φυσικά δεν θα διαθέταμε τίποτα απ’ όσα διαθέσαμε» έσπευσε να επισημάνει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.