Προσοχή: Γιατί θα χρειαστεί να πετάξετε τους φορτιστές σας;

Προσοχή: Νέο μήνυμα απάτη στα smartphones – H «μπλοκαρισμένη κάρτα»

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Ιστορική είναι η απόφαση που πήραν οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η απόφαση που αλλάζει τα πάντα θα εφαρμοστεί – πιθανότατα – από το φθινόπωρο του 2024.

Σύμφωνα με την απόφαση, κινητά τηλέφωνα, smartphones, τάμπλετ, e-readers, ψηφιακές κάμερες, ασύρματα ακουστικά, φορητά ηχεία και βιντεοκονσόλες χειρός θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά θύρα φόρτισης USB-C, ανεξαρτήτως εταιρείας. Η απόφαση επηρεάζει και την Apple, που χρησιμοποιεί για τα προϊόντα της φορτιστές με καλώδια Lightning και έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Το ζήτημα αφορά και τους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών (laptop) που καλούνται να υιοθετήσουν κοινούς φορτιστές, αλλά με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος 40 μηνών, δηλαδή πάνω από 3 χρόνια, μετά το 2024 για να προσαρμοστούν. Σύμφωνα με την απόφαση των διαπραγματευτών, η ταχύτητα φόρτισης θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με συσκευές που τη στηρίζουν. Ετσι, οι χρήστες θα μπορούν να φορτίζουν τις συσκευές με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε φορτιστή.

Με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν εάν είναι οι συμβατοί οι φορτιστές που χρησιμοποιούν τώρα ενώ θα τους παρέχονται διευκρινίσεις για τα χαρακτηριστικά των νέων συσκευών. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει στην οδηγία ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν μια ηλεκτρονική συσκευή με ή χωρίς τον φορτιστή της. Κάποιες εταιρείες (ειδικά η Apple) πωλούν ξεχωριστά gadgets, όπως φορτιστές και ακουστικά. Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.