Με διπλάσια ποσοστά: Ο μεγάλος χαμένος των ευρωεκλογών…

Αυτό κι αν είναι έκπληξη: Το κόμμα που θεωρείται το πιο αξιόπιστο

Τι μέλλει γενέσθαι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης… οργώνουν την Ελλάδα ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφτηκε την Βαρβάκειο. Οι πολιτικοί αρχηγοί πραγματοποιούν επισκέψεις σε όλη τη χώρα ενόψει των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της MARC, Θωμά Γεράκη, «αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι πρώτη και με καθαρή διαφορά».

«Δηλαδή, το ποσοστό το οποίο εξασφαλίζει στις δημοσκοπήσεις είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων που ακολουθούν και σε επίπεδο εκλογικών συσχετισμών, αλλά και σε επίπεδο προσώπων, δηλαδή όσον αφορά το “σε ποιον αρχηγό έχετε περισσότερη εμπιστοσύνη”, “ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό” και όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Θα το δούμε αυτό, ωστόσο δεν πάμε σε εκλογές όπου μας απασχολεί το ερώτημα “ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο στις εκλογές”. Αυτό, φαίνεται, είναι γνωστό. Από εκεί και πέρα, θα δούμε τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει και με τι ποσοστά θα τα συγκρίνει ο καθένας» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας».

Ο μεγάλος χαμένος των ευρωεκλογών

Ο κ. Γεράκης ανέφερε πως είναι εφικτός ο στόχος του 33% για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές ενώ «από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι ο κ. Κασσελάκης δεν θα κάνει τους ίδιους υπολογισμούς. Δηλαδή, δεν θα συγκρίνει με τις ευρωεκλογές και αναφέρομαι στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δεν θα συγκρίνει με τις ευρωεκλογές, θα συγκρίνει με τις βουλευτικές εκλογές. Και το θεωρώ εύλογο, διότι έχει έναν νέο αρχηγό, ο οποίος πράγματι θα ισχυριστεί -και σωστά θα το κάνει- “εγώ ανέλαβα ένα κόμμα με ένα ποσοστό της τάξης του 17% και με αυτό θα μετρηθώ”».

Ταυτόχρονα, ο κ. Γερακάρης είπε πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μεγάλος χαμένος των ευρωεκλογών: «Είναι και το ΠΑΣΟΚ, όπου εδώ μπορεί να γίνεται το εξής παράδοξο: Να είναι το μόνο κόμμα από αυτά τα τρία που συζητάμε το οποίο θα έχει σχεδόν διπλασιάσει την εκλογική του δύναμη από το ποσοστό που έλαβε στις προηγούμενες ευρωεκλογές -που είχε πάρει 7% και κάτι- και να μιλάμε το βράδυ των εκλογών ότι είναι ο μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης γιατί, προφανώς, δεν θα έχει καταφέρει τη 2η θέση».

Η δεύτερη θέση

«Τώρα, υπάρχει ανοιχτό το στοίχημα της δεύτερης θέσης» επισήμανε ο κ. Γεράκης στο τέλος της συνομιλίας του με τον δημοσιογράφο, εξηγώντας: «Είναι προφανές ότι φαίνεται ότι τις περισσότερες πιθανότητες τις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση και όσο περνάνε οι μέρες τόσο πιο πολύ ενισχύεται αυτή η υπόθεση εργασίας. Απλώς ένας αστερίσκος τον οποίο θέτω είναι ο εξής: ότι αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που όλοι όσοι δηλώνουν πως θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις θα εκφραστούν και στην κάλπη. Και το λέω αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, εν αντιθέσει με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είναι ένα κόμμα που έχει πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας ψηφοφόρων. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, είναι ένα ερωτηματικό κατά πόσον θα πάνε στο ίδιο ποσοστό με τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων να ψηφίσουν στις εκλογές. Διότι συνήθως οι νέοι δεν έχουν τόσο μεγάλη συμμετοχή όσο οι μεγαλύτερες ηλικίες».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.