Αν πατήσει το κουμπί: Τι θα συμβεί στην ανθρωπότητα εάν το Ισραήλ χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Αν πατήσει το κουμπί: Τι θα συμβεί στην ανθρωπότητα εάν το Ισραήλ χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Τρόμος από την κλιμάκωση της έντασης

Ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του από την κλιμάκωση της πολεμικής σύρραξης ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν που επιδίδονται σε εκατέρωθεν αεροπορικές επιδρομές και παιχνίδια στρατηγικής.

Το Ισραήλ απάντησε στην επίθεση που δέχθηκε, με ένα περιορισμένο χτύπημα που όμως είχε την δική του σημειολογική σημασία, αφού ήταν περισσότερο ένα μήνυμα προς την αντίπαλη πλευρά.

Η επίθεση του Ισραήλ είχε στόχο την περιοχή γύρω από την πόλη Ισφαχάν, όπου το Ιράν διαθέτει πυρηνικές εγκαταστάσεις και ένα εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Επίθεση – μήνυμα

Η επίθεση έγινε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ήταν ένα μήνυμα από την Μοσάντ, πως αν ήθελε θα μπορούσε να χτυπήσει μία πυρηνική εγκατάσταση, δίχως να χρησιμοποιήσει το στρατό ή τα αεροσκάφη του.

Τα ιρανικά Μέσα έσπευσαν να υποβαθμίσουν την επίθεση, αναφέροντας ότι οι εκρήξεις που ακούστηκαν σε κάποια σημεία της χώρας ήταν από την κατάρριψη τριών ιπτάμενων αντικειμένων που αναχαιτίστηκαν άμεσα από την αεράμυνα της χώρας.

Πουθενά δεν αναφέρθηκαν θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ ο αρχηγός του ιρανικού στρατού μίλησε για μικρής έκτασης εκρήξεις που προήλθαν από κατάρριψη αντικειμένων που δεν προκάλεσαν ζημιές.

Γεγονός είναι ότι οι περιορισμοί πτήσεων που είχαν επιβληθεί τα βράδυ της Παρασκευής άρθηκαν το επόμενο πρωί, ένα μικρό δείγμα της αποκλιμάκωσης που επιχειρείται.

Σκληρό πόκερ

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για ένα πολύ σκληρό στρατηγικό παιχνίδι από τις δύο χώρες που σαν στόχο έχει να προειδοποιήσει τον αντίπαλο και όχι να τον πλήξει σε καίρια σημεία.

Άλλωστε, το Ισραήλ δέχθηκε πολύ έντονες πιέσεις τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Ευρώπη να μην προχωρήσει σε επίθεση ευρείας κλίμακας, ως αντίποινα για την επίθεση που δέχθηκε.

Ένα σκληρό πόκερ με την ανθρωπότητα σε ρόλο θεατή, να τρέμει το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής καταστροφές που θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες, αφού η περιοχή της Μέσης Ανατολής μοιάζει με μία πυριτιδαποθήκη που είναι ανά πάσα ώρα έτοιμη να εκραγεί.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.