«Εξαντλήθηκαν»: Έρχεται το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Για ποιο λόγο ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από όσο νόμιζαν όλοι

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Ήταν 2 Φεβρουαρίου 2014 όταν ο ρωσικός στρατός μπήκε στην Κριμαία. Έκτοτε συνέβησαν πολλά με αποκορύφωμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την έναρξη του πολέμου.

Πλέον, οι δυτικοί δεν μοιάζουν πρόθυμοι να στηρίξουν το Κίεβο στον βαθμό που έκαναν στο παρελθόν και φαίνεται πως η Ουκρανία οδηγείται σε ολοκληρωτική ήττα.

Όπως παρατηρεί το Politico, η μόνη δύναμη που αναχαιτίζει αποτελεσματικά τις γεωπολιτικές βλέψεις του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι η πατριωτική θέρμη, η επιστράτευση και τα λάβαρα, αλλά η υλική ετοιμότητα. Στο τελευταίο η Ουκρανία παρουσιάζει σίγουρα ένδεια, αλλά παρατηρείται και μία γενικότερη κατάρρευση του μάχιμου πατριωτισμού εντός.

Στο εσωτερικό της χώρας, το πυροβολικό δεν έχει οβίδες και σφαίρες, ενώ τα πυρομαχικά στερεύουν μαζί με τις ελπίδες για νίκη.

Μάλιστα, ο ρεπόρτερ του Politico μεταφέρει μία εικόνα ενδεικτική της κατάστασης: σε όλα τα επίπεδα είναι διάχυτη η ηττοπάθεια.

Κορυφαία στελέχη του στρατού εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει κάποια αποφασιστική αλλαγή στο ισοζύγιο των δυνάμεων, η Ρωσία θα προελαύνει ακόμα πιο βαθιά στην ουκρανική επικράτεια μέσα στο καλοκαίρι.

Το κράτος και πάντες αρμόδιοι δίνουν πλέον έναν άλλον αγώνα, αυτόν της επιστράτευσης, και της αναζωπύρωσης του μαχητικού πνεύματος, αλλά μέχρι τώρα μάταια.

Τα αφηγήματα περί πατριωτισμού δεν αγγίζουν πλέον τους Ουκρανούς, αφού πλέον ενστερνίζονται πανανθρώπινα ιδανικά όπως την ειρήνη.

Εδώ και πολλούς μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες «ετοιμοπόλεμοι» Ουκρανοί άντρες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα προς άλλες χώρες, και να δραπετεύσουν, αρνούμενοι να πολεμήσουν.

Πλέον δεν τους νοιάζουν τόσο οι δάφνες, αλλά το να κρατήσουν τη ζωή τους απέναντι στην απέλπιδα προσπάθεια του καθεστώτος να «σώσει το πρόσωπό του».

Άλλοι βρίσκουν παρηγοριά στην κοινωνική φυγή. Αρνούνται τη στράτευση και γίνονται «πλάσματα» της νύχτας, συχνάζοντας σε ρεϊβάδικα και κλαμπ.

Με αυτό το κοινωνικό κλίμα που πλέον οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη τους στα περί πατριωτισμού του Ζελένσκι και με τον στρατό να στερεύει από εξοπλισμό, ο πόλεμος θεωρείται πως θα τελειώσει σε λίγους μήνες, με ήττα της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.