Παγκόσμια απειλή: Έχετε καταλάβει τι θα συμβεί εάν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ;

Οι ισχυρότεροι στρατοί στον κόσμο: Τι διαφορά έχουν Ελλάδα και Τουρκία

Οι δυτικοί κάνουν διπλωματικές προσπάθειες για να μην υπάρξει ευρεία σύγκρουση

Προ των πυλών νέα, δραματική, κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να παραμένει σε επιφυλακή για ιρανική επίθεση, ως αντίποινα σε αυτή που έγινε στην πρεσβεία της Δαμασκού.

Το Ιράν διεμήνυσε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του ορκισμένου εχθρού του, του Ισραήλ, έπειτα από βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο υποστρατήγους των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει «σύντομα» δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.

«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: «Μην το κάνετε!», τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Η μετακίνηση ιρανικών δυνάμεων

Σύμφωνα με την Jerusalem Post οι ΗΠΑ βλέπουν το Ιράν να μετακινεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ. Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν παρατηρήσει τη μετακίνηση ιρανικών στρατιωτικών μέσων όπως πυραύλων τις τελευτείες 24 ώρες και πιστεύεται πως είναι προετοιμασίες για απευθείας χτυπήματα.

Οι αξιωματούχοι δεν είναι σίγουροι αν αυτές οι μετακινήσεις είναι για το αρχικό χτύπημα κατά του Ισραήλ ή για την αποτροπή ενός κοινού ισραηλινού-αμερικανικού χτυπήματος, αλλά τουλάχιστον 100 πύραυλοι κρουζ φέρεται να έχουν μετακινηθεί σε θέσεις εκτόξευσης.

Οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στο Ισραήλ

Νωρίτερα, πάντως, είχε γίνει γνωστό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Το Βερολίνο καλεί τους Γερμανούς να φύγουν από το Ιράν

Στο μεταξύ, η Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες της να φύγουν από το Ιράν γιατί υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης με το Ισραήλ και κίνδυνος να συλληφθούν από τις ιρανικές αρχές.

«Υπό τις τρέχουσες εντάσεις, ιδιαίτερα μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, υπάρχει κίνδυνος απότομης κλιμάκωσης», γράφει το υπουργείο Εξωτερικών σε νέα ταξιδιωτική οδηγία.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές», προσθέτει.

«Οι Γερμανοί πολίτες διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο να συλληφθούν και να ανακριθούν αυθαίρετα και να τους επιβληθούν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Οι πολίτες με διπλή υπηκοότητα, ιρανική και γερμανική, κινδυνεύουν ιδιαίτερα», τονίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τι θα συμβεί αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ

Στην τελευταία εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, οι Φρουροί της Επανάστασης πραγματοποίησαν ρεσάλτο σε ισραηλινό πλοίο και κρατούν ομήρους το πλήρωμα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ προειδοποίησε πως θα επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν για αυτή την απόφαση.

Το Ιράν «θα υποστεί τις συνέπειες της επιλογής του να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση», προειδοποίησε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός. «Ενισχύσαμε την ετοιμότητά μας για να προστατεύσουμε το Ισραήλ από μια νέα ιρανική επίθεση. Είμαστε επίσης έτοιμοι να απαντήσουμε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

Σε περίπτωση που το Ιράν πραγματοποιήσει ευρείας κλίμακας επίθεση, το Ισραήλ αναμένεται να απαντήσει πραγματοποιώντας επιθέσεις σε Λίβανο και σε δεύτερο χρόνο στη Συρία. Οι χερσαίες επιχειρήσεις ισραηλινών στις δύο χώρες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση, με τη συμμετοχή και της Χαμάς αλλά και τη στήριξη των Φρουρών της Επανάστασης τόσο προς τον Άσαντ όσο και προς την Χεζμπολάχ.

Υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, δεν αναμένεται σε περίπτωση σύγκρουσης Ισραήλ-Λιβάνου-Συρίας-Παλαιστίνης να υπάρξει κάποια χερσαία επιχείρηση των Αμερικάνων αφού αυτό θα μεταφραζόταν σε δεύτερο χρόνο και σε συμμετοχή συμμαχικών δυνάμεων από το ΝΑΤΟ.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό σε πρώτο χρόνο. Ωστόσο, αν κλιμακωθούν οι συγκρούσεις με τη συμμετοχή τριών χωρών και των Ισραηλινών για τους οποίους είναι κοινά αποδεκτό πως έχουν πυρηνικά, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μια πιο ευρεία σύγκρουση.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.