Αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών: Αυτά τα στοιχεία ανησυχούν τους ειδικούς

Αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών: Αυτά τα στοιχεία ανησυχούν τους ειδικούς

Τι είπε καθηγητής καρδιολογίας

Ανησυχούν γονείς και επιστήμονες για την αύξηση θανάτων παιδιών, μετά και από τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα μέσα σε πέντε μήνες έχουν καταλήξει αιφνιδίως 138 παιδιά ηλικίας 0 έως 19 ετών, με τα περισσότερα να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών (82 θάνατοι).

Στην ηλικιακή ομάδα των 5-9 χρόνων καταγράφονται 12 απώλειες, στην ομάδα των 10-14 χρόνων σημειώθηκαν 11 απώλειες, ενώ 33 καταγράφηκαν στην ομάδα των εφήβων 15-19 χρόνων.

Αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών: Αυτά τα στοιχεία ανησυχούν τους ειδικούς
QUIZY Εάν έχεις γνώσεις κέρδισες: Θα κάνεις το 10/10 στο απλό κουίζ που ο νικητής παίρνει ένα απίθανο smartphone alcatel;

Το 2020 κατέληξαν 33 παιδιά ηλικίας 5-9 χρόνων και το 2021 «έφυγαν» αιφνιδίως 37 παιδιά. Συνολικά, το 2020 χάθηκαν 70 παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, ενώ το 2021 80 παιδιά.

 ρόλος του κορωνοϊού

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Καρδιολογίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Γιαννόπουλος, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι τα νούμερα φαίνονται τραγικά. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ο ρόλο της πανδημίας στην αύξηση των θανάτων. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες ζωές, μεταξύ των οποίων και παιδιών».

Όπως είπε αν και ο κοροναϊός υπάρχει από το 2020, το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαίτερα μεταδοτικός και έχουν προστεθεί τα πολυσυστηματικά φλεγμονώδη σύνδρομα σε παιδιά γεγονός που έχει επιδράσει στην αύξηση των θανάτων.

«Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχή της πανδημίας ο κοροναϊός έπληττε πολύ λιγότερο τα παιδιά, ενώ προς το τέλος τα εν λόγω σύνδρομα άρχισαν να εμφανίζονται πολύ περισσότερο στα παιδιά».

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι ότι ο αριθμός των αιφνίδιων θανάτων αυξήθηκε στα παιδιά που είχαν κάποια ασθένεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται ο θάνατος αλλά αφορά παιδιά που ασθενούν.

Ο ίδιος σχολίασε το τραγικό περιστατικό με τον αιφνίδιο θάνατο 12χρονης, που δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας.

«Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο», σχολίασε. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να φτάσουμε να μηδενίσουμε αυτά τα περιστατικά αλλά έχουμε απίστευτη πρόοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Με την επιστημονική πρόοδο τα περιστατικά των αιφνίδιων θανάτων σε υγιείς ανθρώπους μειώνονται αλλά δεν μπορούν να μηδενιστούν».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.