Οξεία Ηπατίτιδα: Σοκάρει νέα έρευνα για τα υγιή παιδιά

Οξεία Ηπατίτιδα: Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό του 10% των παιδιών που νόσησαν

Τι λένε οι ειδικοί

Από τον Οκτώβριο του 2021, πέντε παιδιά σε ένα νοσοκομείο στην Αλαμπάμα, ΗΠΑ διεγνώσθησαν με ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας.

Τα παιδιά είχαν σοβαρή νόσο στο ήπαρ, έως και ηπατική ανεπάρκεια, χωρίς σαφή αιτιολογία, ενώ βρέθηκαν αρνητικά σε έλεγχο για ηπατίτιδα Α, Β και C, αλλά ήταν θετικά σε ένα αδενοϊό, που τυπικά προκαλεί ιογενή συνδρομή.

Ακολούθως αναδρομικά βρέθηκαν άλλα τέσσερα παιδιά με ιστορικό λοίμωξης από αδενοϊό και ηπατίτιδα. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Γιάννης Ντάνασης παρουσιάζουν τα σχετικά δεδομένα. Όλα τα παιδιά ήταν υγιή έως την εμφάνιση της ηπατίτιδας και ήταν ηλικίας 1 έως 6 ετών, ενώ τώρα βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης.

Σε διαφορετικά μέρη του κόσμου έχουν περιγραφεί περιστατικά με ηπατίτιδα, χωρίς να είναι όλα τα παιδιά θετικά στον αδενοϊό, οπότε και οι ερευνητές διερευνούν και άλλους αιτιολογικούς παράγοντες.

Τι ξέρουμε έως τώρα;

Σε μερικά παιδιά ανιχνεύθηκε ο αδενοϊός 41, που προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές στα παιδιά, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλεί τέτοια εικόνα σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, αλλά όχι σε υγιή. Στα παιδιά που μελετήθηκαν στην Αλαμπάμα, αποκλείστηκαν πιθανές αιτίες όπως τον ιό SARS-CoV-2, βακτήρια, λοίμωξη ουροποιηιτκού, αυτοάνοση ηπατίτιδα, και νόσος του Wilson.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.