Πεθαίνει ένας στους πέντε: Τ’ ανησυχητικά συμπτώματα της σπάνιας μηνιγγίτιδας που κανείς δεν πρέπει ν’ αγνοήσει

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: «Καμπανάκι» με την ηλικία των διασωληνωμένων

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές

Σε επιφυλακή παραμένουν υγειονομικές αρχές για ορισμένους τύπους σπάνιων και σοβαρών μηνιγγιτιδοκοκκικών λοιμώξεων.

Στις ΗΠΑ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιούν για λοιμώξεις που προκαλούνται από το στέλεχος του βακτηρίου Neisseria meningitidis και μπορεί να παρουσιάζουν ασυνήθιστα συμπτώματα.

Στα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής φέτος, περίπου ένας στους έξι ανθρώπους έχει πεθάνει, ποσοστό θνησιμότητας υψηλότερο από αυτό που συνήθως παρατηρείται με τις μηνιγγιτιδοκοκκικές λοιμώξεις.

Τα περιστατικά αυτά είναι επίσης ασυνήθιστα επειδή είναι έντονα σε ενήλικες μέσης ηλικίας. Συνήθως, οι λοιμώξεις από μηνιγγίτιδα πλήττουν μωρά ή εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Τα… περίεργα συμπτώματα

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος αναφέρεται σε κάθε ασθένεια που προκαλείται από τη Neisseria meningitidis. Η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει τόσο σε μηνιγγίτιδα όσο και σε μια σοβαρή λοίμωξη της κυκλοφορίας του αίματος που ονομάζεται σηψαιμία ή δηλητηρίαση του αίματος.

Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω της ανταλλαγής αναπνευστικών και φαρυγγικών εκκρίσεων και συνήθως συμβαίνει μέσω φιλιού, βήχα, φτερνίσματος ή διαβίωσης σε στενή επαφή με άλλους που έχουν μολυνθεί.

Τα τυπικά συμπτώματα των λοιμώξεων από μηνιγγίτιδα είναι πυρετός, πονοκέφαλος, δύσκαμπτος αυχένας, ενόχληση από το φως και ναυτία.

Ωστόσο, πολλές από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν πρόσφατα δεν έχουν αυτά τα συμπτώματα. Περίπου τα 2/3 των ασθενών έχουν λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος και περίπου το 4% είχε επώδυνες, μολυσμένες αρθρώσεις.

Τα συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης του αίματος περιλαμβάνουν πυρετό και ρίγη, κόπωση, εμετό, κρύα χέρια και πόδια, γρήγορη αναπνοή, διάρροια και σε μεταγενέστερα στάδια ένα σκούρο μωβ εξάνθημα.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με πολλές διαφορετικές λοιμώξεις, αλλά επιδεινώνονται γρήγορα και μπορεί να γίνουν απειλητικά για τη ζωή μέσα σε λίγες ώρες, δήλωσε το CDC. Η άμεση θεραπεία με αντιβιοτικά είναι ζωτικής σημασίας. Οι άνθρωποι που επιζούν μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως κώφωση ή ακρωτηριασμό των χεριών και των ποδιών.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.