Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πλέον συχνότερος παγκοσμίως και ο δεύτερος συχνότερους σε θανάτους.
Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως θα αυξηθούν τα περιστατικά και η θάνατοι κατά 73%.
Ταυτόχρονα, ο συγκεκριμένος καρκίνος εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών. Στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος για τις γυναίκες στην Ελλάδα και ο τέταρτος στους άντρες αφορά στο παχύ έντερο.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο μειώνεται αισθητά με τρεις αλλαγές στη διατροφή μας. Συγκεκριμένα:
- Έρευνες δείχνουν πως υπάρχει συσχέτιση του συγκεκριμένου καρκίνου με υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος όπως το μοσχάρι, το συκώτι, το χοιρινό και τα αλλαντικά. Οπότε η μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος προστατεύει το παχύ έντερο.
- Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως τα κάσιους, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
- Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3 που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξανά καρκίνο ή πρόωρου θανάτου.
Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σύμφωνα με το capital.gr:
- Άτομα άνω των 50 ετών
- Παχυσαρκία
- Κάπνισμα
- Αλκοόλ (μέτρια χρήση, πάνω από δύο ποτά τη μέρα)
- Ιστορικό φλεγμονώδους εντερικής νόσου
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου
- Γενετικά σύνδρομα ( Σύνδρομο Lynch, Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση)
Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν:
- Αίμα στα κόπρανα
- Επίμονες ασυνήθιστες κινήσεις εντέρου (δυσκοιλιότητα, διάρροια)
- Πόνοι ή κράμπες στο στομάχι, που δεν υποχωρούν
- Απώλεια βάρους χωρίς λόγο
- Αδυναμία ή/και κόπωση