Δεν κάνει πίσω: Σοκ και δέος από την επερχόμενη απάντηση της Ρωσίας

Δεν κάνει πίσω: Σοκ και δέος από την επερχόμενη απάντηση της Ρωσίας

Μετά το μακελειό στη συναυλία

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω ανάρτησης σε ένα από τα δίκτυά του στο Telegram, μια φωτογραφία όπου, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει, εμφανίζονται οι τέσσερις δράστες της επίθεσης στο Crocus City Hall, στα προάστια της Μόσχας, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 133 άνθρωποι ενώ από τους δεκάδες τραυματίες, οι 15 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Στην ανάρτηση του Ισλαμικού Κράτους, σημειώνεται πως η επίθεση διαπράχθηκε στο πλαίσιο του «πολέμου που μαίνεται μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ».

Ο απολογισμός της επίθεσης ανέρχεται στους 133 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα (23/03) η Ερευνητική Επιτροπή.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall ανήλθε σε 133. Οι επιχειρήσεις έρευνας συνεχίζονται”» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Telegram.

Νωρίτερα, η δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης Μαργκαρίτα Σιμόνιαν, χωρίς να επικαλείται καμία πηγή, είχε δώσει έναν απολογισμό 143 νεκρών.

Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (22/03) το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό σε συναυλιακό κέντρο σε προάστιο της Μόσχας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η τζιχαντιστική οργάνωση «ανέβασε» σχετική ανακοίνωση στο Telegram. «Μαχητές του ISIS επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας”, ανέφερε το Ισλαμικό Κράτος στο Τelegram και υπογραμμίζει πως οι επιτιθέμενοι «υποχώρησαν στις βάσεις τους με ασφάλεια».

Το διάγγελμα του Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε την«βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση», ενώ ευχαρίστησε τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και τις ειδικές υπηρεσίες για τις προσπάθειές τους και κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους την 24η Μαρτίου.

Επιπλέον, εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δράστες προσπάθησαν να διαφύγουν προς την Ουκρανία.

Ο Πούτιν επισήμανε πως τα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία έχουν ενισχυθεί.

Υποσχέθηκε πως οι υπεύθυνοι της επίθεσης θα τιμωρηθούν. Επιπλέον, υποσχέθηκε τιμωρία για όποιον έδωσε εντολή για την επίθεση. Όπως σημείωσε, όλοι οι δράστες βρέθηκαν και συνελήφθησαν. Οι εχθροί μας δεν μας διχάσουν, τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Σοκ και δέος από την απάντηση της Ρωσίας

Το ερώτημα τι σκέπτεται και πώς θα αντιδράσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προτάσσει στην ανάλυσή του το BBC.

Ο Μάθιου Σάσεξ, ειδικός στη Ρωσία και αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, μίλησε στο BBC News για το γιατί το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε τώρα στη Ρωσία και εξέτασε το ποια θα είναι η ρωσική απάντηση.

«Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία να συμπεριφέρεται σε πολλούς από τους πολίτες στο έδαφός της που είναι μουσουλμάνοι όχι ιδιαίτερα καλά», λέει στο BBC.

Και εξήγησε: «Είχαμε δύο πολέμους στην Τσετσενία. Ο δεύτερος από το 1999 έως το 2006 ήταν κάτι σαν ριζοσπαστικοποιημένος πόλεμος στον οποίο είχαμε ανθρώπους που συνέχισαν να πολεμούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης. Από τότε, οι δραστηριότητες της Ρωσίας στη Συρία έκαναν το Ισλαμικό Κράτος να δει τη ρωσική κυβέρνηση ως πρωταρχική απειλή».

Ο καθηγητής Μάθιου Σάσεξ λέει ότι αναμένει η ρωσική απάντηση στην επίθεση στο Crocus Hall να δοθεί με «ακραία βία», αναφέροντας ως παραδείγματα τις συνέπειες της πολιορκίας του θεάτρου της Μόσχας το 2002 και της πολιορκίας του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004.

Ως προς το ποια απάντηση αναμένουμε, ο Μάθιου Σάσεξ τόνισε ότι «ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αλλά τι θα αποφασίσει η ρωσική κυβέρνηση για το ποιος φταίει και σε ποιον η Ρωσία θα αποφασίσει να απαντήσει».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.