Ευλογιά των πιθήκων: Τι λέει ο Μαγιορκίνης για το ενδεχόμενο μαζικού εμβολιασμού

Ευλογιά των πιθήκων: Τι λέει ο Μαγιορκίνης για το ενδεχόμενο μαζικού εμβολιασμού

Σε εγρήγορση οι επιστήμονες

Εντείνεται η ανησυχία για την μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και ενώ όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν τον εντοπισμό κρουσμάτων της ασθένειας.

Οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις στο πως και γιατί η ευλογιά των πιθήκων «ξέφυγε» από την Αφρική, όπου ενδημούσε μέχρι σήμερα και έφτασε στην Ευρώπη, εκφράζοντας προβληματισμό για το τι θα μπορούσε να έχει αλλάξει στη δομή του ιού.

Παράλληλα καθησυχάζουν, επισημαίνοντας ότι η νόσος αυτή μεταδίδεται πολύ δύσκολα, με πολύ κοντινή επαφή με πάσχοντα, ο οποίος είναι μολυσματικός όταν είναι συμπτωματικός και με το εξάνθημα.

Τα εμβόλια

Για την ευλογιά των πιθήκων αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιτρεπόμενο εμβόλιο. Υπάρχει ένα εμβόλιο από τη Δανία, αλλά δεν έχει επιτραπεί γιατί έχει μειωμένες κλινικές δοκιμές.

Το υπάρχον εμβόλιο της ευλογιάς είναι περίπου 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου και μπορούν να το λάβουν και ανοσοκατεσταλμένοι, σύμφωνα με ειδικούς.

Η χώρα μας δεν έχει αποθέματα εμβολίων για την κοινή ευλογιά, ωστόσο αν ληφθεί απόφαση για διάθεση των εμβολίων, θα γίνει κεντρική παραγγελία από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός δε θα αφορά τον γενικό πληθυσμό, αλλά θα γίνει άμεσος και επιλεκτικός εμβολιασμός των επαφών κάποιου που κόλλησε και του ίδιου του φορέα.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού, είμαστε απλά σε εγρήγορση. Εμβόλια υπάρχουν σαν στρατηγικά αποθέματα μέσω της ΕΕ, δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Αυτό που ενδεχομένως να προβλεφθεί είναι να προσφερθεί ένα εμβόλιο στις στενές επαφές, και των γύρω επαφών , είναι το λεγόμενο ring vaccination, και αυτό εφαρμόζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε, o Γκίκας Μαγιορκίνης.

Από την πλευρά του ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε: «Το εμβόλιο της ευλογιάς που έκαναν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας πιστεύουμε ότι ακόμα δουλεύει και θα βοηθήσει για την ευλογιά των πιθήκων. Το CDC και ο FDA λένε ότι το εμβόλιο θα είναι ένα εργαλείο για εμάς. Μάλιστα, έχουμε φτιάξει κι εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.