Μετά το παραλήρημα Ερντογάν: Έκανε αυτό που έπρεπε η Αθήνα… 

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία: «Ατυχής η ανακοίνωση της Αθήνας»

Τι συνέβη; 

Επαναφορά στην εμπρηστική ρητορική για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μίλησε σε στρατιώτες για την εισβολή στην Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αν δεν γινόταν η τουρκική επιχείρηση το 1974 θα είχε συντελεστεί γενοκτονία κατά των Τουρκοκυπρίων, ενώ υποστήριξε ότι αν δεν σταματούσε ο Ετζεβίτ η Κύπρος σήμερα θα ήταν εξ ολοκλήρου τουρκική.

«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην “Ειρηνευτική Επιχείρηση” του 1974, 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, μαρτύρησαν», ανέφερε.

«Παρ’ όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε πιέσει προς το νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν θέλουμε να ζήσουμε στην πατρίδα μας, ποτισμένη με το αίμα των μαρτύρων, ελεύθεροι και με το κεφάλι ψηλά, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να διαταράσσουμε τα παιχνίδια και να αφήσουμε τις προδοτικές φιλοδοξίες στο κενό. Από αυτή την άποψη, η ύπαρξη ισχυρού στρατού είναι για μας υποχρέωση και όχι επιλογή», επεσήμανε.

Έκανε αυτό που έπρεπε η Αθήνα

Τα όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος για την Κύπρο ενόχλησαν την Αθήνα αλλά κρίθηκε σκόπιμο να μην υπάρξει απάντηση σε σκληρούς τόνους. Για αυτό και επελέγη η απάντηση διπλωματικών πηγών.

«Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων» συνιστούν σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

«Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσαν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Δεν είναι καιροί για επανάληψη αψιμαχιών – και επίκειται και μια επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα τον Μάιο. Αυτό δεν σημαίνει πως πέρασε απαρατήρητο το νέο κρεσέντο του Τούρκου Προέδρου, ωστόσο η Αθήνα δεν θα παίξει το παιχνίδι του…


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.