Μεγάλη αλλαγή στις φορολογικές δηλώσεις…

Η μισή Ελλάδα χρωστάει στην εφορία - Ένας στους δύο δε μπορεί να πληρώσει ούτε 500 ευρώ χρέος

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε 

Τα πάνω – κάτω θα φέρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πρόκειται για τις πρώτες αλλαγές μετά από 11 χρόνια στον κώδικα φορολογικών διαδικασιών και μεταξύ άλλων προβλέπεται η ταχύτερη έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί νέα υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας. Με την εφαρμογή αυτή οι Δήμοι θα επικοινωνούν οnline με την ΑΑΔΕ και σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στον Δήμο θα ξεμπλοκάρει αυτόματα η φορολογική ενημερότητα.

Επίσης θα μπει τέλος στην προσκόμιση βιβλίων, με μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία να μην είναι πλέον υποχρεωμένοι να τα προσκομίσουν για έλεγχο.

Μόνο ψηφιακή επικοινωνία

Ταυτόχρονα, οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις θα επικοινωνούν με την εφορία και γενικότερα με όλες τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μόνο ψηφιακά. Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον Φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας, σύμφωνα με το capital.gr.

Όσον αφορά τον τρόπο επιλογής των υποθέσεων προς έλεγχο, θα γίνεται με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση, με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή τους διενέργεια.

Ταυτόχρονα, θα οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ελεγκτές θα πρέπει να ολοκληρώνουν τον έλεγχο σε διάστημα ενός έτους.

Οι αλλαγές που φέρνουν τα πάνω κάτω

Πλέον, θα προβλέπεται πλήρης προσυμπλήρωση όλων των φορολογικών δηλώσεων από την ΑΑΔΕ, με στόχο να κλείσουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής! Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα ο καθένας συμπληρώνει τη φορολογική του δήλωση με τη βοήθεια του λογιστή.

Ήδη, συμπληρώνονται από την εφορία οι κωδικοί του εντύπου Ε1, με τους φορολογούμενους ωστόσο να μπορούν να κάνουν αλλαγές, το έντυπο Ε3 και οι δηλώσεις ΦΠΑ τόσο ως προς το σκέλος των εσόδων όσο και στις δαπάνες. Το επόμενο έτος θα είναι προσυμπληρωμένα και τα εισοδήματα που προκύπτουν από το έντυπο Ε2, δηλαδή τα εισοδήματα από ακίνητα.

Ταυτόχρονα, έρχεται ακόμα και μία αλλαγή που θα φέρει τα πάνω κάτω. Συγκεκριμένα, ο πενταετής χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων θα ξεκινά από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στον φορολογούμενο, αντί της -ισχύουσας- ημερομηνίας έκδοσης αυτής.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.