Χάνεις το δίπλωμα για 60 μέρες: Η παράβαση που πονοκεφαλιάζει 1/2 Έλληνες, γράφεται πλέον παντού

1 στους 2 Έλληνες θα το πληρώνει: Το τσουχτερό πρόστιμο που θα «γονατίσει» πολλούς οδηγούς

Δεν γλυτώνει κανείς!

Αργά η γρήγορα, χιλιάδες οδηγοί θα πληρώσουν ακριβά χάνοντας το δίπλωμά τους, αφού κάνουν παράβαση χωρίς να το γνωρίζουν!

Οδήγηση και κινητό τηλέφωνο δεν πάνε μαζί. Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση κινητού κατά την οδήγηση αυξάνει έξι φορές τη πιθανότητα εμπλοκής σε τροχαίο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει μία αρκετά βαριά τιμωρία…

Αν και τα 100 ευρώ του χρηματικού προστίμου μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ένα μικρό ποσό, δεδομένης της επικινδυνότητας της παράβασης, δεν ισχύει το ίδιο για την ποινή της αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης και των στοιχείων κυκλοφορίας, η οποία φτάνει τις 60 ημέρες.

Στην περίπτωση, μάλιστα, που κάποιος υποπέσει στην ίδια παράβαση σε διάστημα 6 μηνών, η άδεια οδήγησης και τα στοιχεία κυκλοφορίας του αυτοκινήτου αφαιρούνται για 120 ημέρες, ενώ απαιτείται και η επανεξέταση για την χορήγηση του διπλώματος.

Κάνουν παράβαση για αφαίρεση διπλώματος χωρίς να το γνωρίζουν

Η ελληνική νομοθεσία δεν αφήνει κάποιο «παραθυράκι» στη χρήση κινητού κατά την οδήγηση και απαγορεύει ρητά στους οδηγούς και να το… αγγίξουν εν κινήσει.

Ωστόσο, μερίδα οδηγών έχει παρερμηνεύσει τον ΚΟΚ και θεωρεί πως όταν είναι το ΙΧ ακινητοποιημένο στην κίνηση ή μπροστά σε κόκκινο φανάρι μπορεί να κάνει χρήση του κινητού. Αυτό είναι λάθος και μπορεί να τιμωρηθούν και με αφαίρεση διπλώματος.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς από τη στιγμή που ένα αυτοκίνητο βρίσκεται στον δρόμο θεωρείται ότι παραμένει σε κίνηση ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν του επιτρέπουν να κινείται.

Για να θεωρηθεί ότι ένα αυτοκίνητο δεν βρίσκεται σε κίνηση θα πρέπει να είναι σταθμευμένο και μόνο τότε ο οδηγός μπορεί να κάνει χρήση του κινητού τηλεφώνου του χωρίς να κινδυνεύει με το πρόστιμο των 100 ευρώ και την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.