Ευλογιά των πιθήκων: Τα συμπτώματα του επικίνδυνου ιού που θα δούμε σύντομα και στην Ελλάδα

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: «Καμπανάκι» με την ηλικία των διασωληνωμένων

Γιατί πήρε μεγάλες διαστάσεις η εξάπλωσή του.

Η ευλογιά των πιθήκων έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα ύστερα από τη ραγδαία μετάδοσή της σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ άλλων στη Γαλλία, Γερμανία, τον Καναδά, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Αυστραλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ παρότι μέχρι σήμερα ήταν ενδημική στη δυτική Αφρική.

Η ευλογιά των πιθήκων παρότι πιο ήπια από αυτή των ανθρώπων, που εξαλείφθηκε το 1980, και έχει συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των ασθενών της να αναρρώνουν, δεν αποκλείεται σε σπάνιες περιπτώσεις να αποδειχθεί ακόμα και μοιραία. Όπως αναφέρει η επιστημονική κοινότητα, δεν υπάρχει ως σήμερα θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων.

Η σπάνια αυτή ασθένεια μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Τα βασικότερα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση.

Σε μικρότερο ποσοστό οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα. Αυτά ξεκινούν συνήθως από το πρόσωπο όμως η εξάπλωσή τους μπορεί να συνεχιστεί στο υπόλοιπο σώμα, μέχρι και τα γεννητικά όργανα. Η εκδήλωση αυτή των συμπτωμάτων θυμίζει την ανεμοβλογιά.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, προς το παρόν, καταγραμμένα κρούσματα της ασθένειας ενώ ο ΕΟΔΥ από την πλευρά του τονίζει ότι με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, η νόσηση αυτοπεριοριζόμενη και δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.