Ευλογιά των πιθήκων – Σε «καραντίνα» οι σεξουαλικές επαφές;

Ευλογιά των πιθήκων - Σε «καραντίνα» οι σεξουαλικές επαφές;

Τι αποκαλύπτουν οι επιστήμονες

Το ενδεχόμενο να ευθύνονται οι σεξουαλικές επαφές για την μετάδοση της «ευλογιάς των πιθήκων» εξετάζουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν τα κρούσματα στη Βρετανία.

Αν και αρχικά πίστευαν ότι ο ιός μπορούσε να εξαπλωθεί μόνο με τη στενή επαφή, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι κάποιος θα μπορούσε να προσβληθεί από τον ιό κατά τη σεξουαλική επαφή, μια σύνδεση που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες στη Βρετανία εξέτασαν τα επτά κρούσματα του ιού που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Αγγλία, τα έξι εκ των οποίων είναι στο Λονδίνο.

Όπως ανέφεραν, τα τέσσερα κρούσματα είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες. «Αυτό είναι «άκρα υποδηλωτικό» ότι το σεξ είναι οδηγός μετάδοσης», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο Mateo Prochazka, ειδικός σε Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και επικεφαλής της ομάδας της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου που ερευνά τα κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων», είπε ότι το σεξ δεν έχει περιγραφεί ποτέ πριν ως μέσο μετάδοσής της.

«Η στενή επαφή μεταξύ δύο ανθρώπων (όπως κατά τη διάρκεια του σεξ) θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετάδοση, κάτι που δεν είχε περιγραφεί ποτέ μέχρι τώρα» έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

«Ωστόσο, το υψηλό ποσοστό των κρουσμάτων στο τρέχον ξέσπασμα στην Αγγλία που είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι (4/7 ήτοι 57%) υποδηλώνει έντονα τη διάδοση στα σεξουαλικά δίκτυα» συμπλήρωσε.

«Αυτό υποδηλώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί κοινές επαφές μόνο για δύο από τις τέσσερις τελευταίες περιπτώσεις» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω του σεξ, αλλά δεν ήταν η κύρια οδός του, όπως η σιγκέλλωση ή η λαμβλίαση.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.