«Παγίδα θανάτου»: Το νο1 πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι…

Γι’ αυτό το έκανε: Ο «εξτρίμ» λόγος για τον οποίο ο Βούλγαρος κατέβασε την ελληνική σημαία στην Καβάλα

Τι συμβαίνει στη χώρα 

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες.

Οι πολίτες προβληματίζονται για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την εγκληματικότητα, την κατάσταση στο ΕΣΥ, την Παιδεία αλλά και την ανεργία.

Το νο1 πρόβλημα της Ελλάδας

Και ενώ υπάρχουν αρκετά προβλήματα στη χώρα, φαίνεται πως το σημαντικότερο δεν είναι όσα απαντούν οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις. Και αυτό διότι η γενικότερη κατάσταση αποδεικνύει πως η υπογεννητικότητα είναι το σοβαρότερο πρόβλημα.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως οι γεννήσεις μειώνονται… Συγκεκριμένα, το 2021 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 85.346 παιδιά, ενώ το 2022 μόλις 75.921, δηλαδή 11,04% λιγότερα.

Αναφορικά με τους τοκετούς που καταγράφηκαν σε διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας, το αρνητικό ρεκόρ, με τις λιγότερες γεννήσεις μεταξύ των δύο ετών, κατέχει το Βόρειο Αιγαίο (-21,6%), η Δυτική Μακεδονία (-14,8%) και τα Νησιά Αιγαίου (-13,4%).

Στην Ήπειρο οι γεννήσεις μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 11,9%. Το 2022 γεννήθηκαν 1.966 παιδιά, ενώ το 2021 είχαν γεννηθεί 2.232.

Στον αντίποδα, οι περιφέρειες με τη μικρότερη μείωση στις γεννήσεις ήταν η Δυτική Ελλάδα (-5,37%), η Πελοπόννησος (-9,83%) και η Κεντρική Μακεδονία (-9,14%).

Όσο για την Αττική, πρέπει να σημειωθεί πως ενώ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτο αριθμό (-3.983), αυτό συμβαίνει λόγω του μεγάλου αριθμού του πληθυσμού. Το ποσοστό μείωσης των γεννήσεων στην Αττική είναι 12,4%.

Από τα νεότερα δεδομένα γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα ολοένα διογκούμενο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο εκφράζεται με τη μείωση του πληθυσμού και τη γήρανσή του.

Η ραγδαία πτώση της γεννητικότητας, σε συνδυασμό με την αυξημένη μετανάστευση, οδηγεί σε συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και σε αύξηση του μέσου όρου ηλικίας, ενώ δημιουργεί νέες ανάγκες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο, τα επόμενα χρόνια και αν συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, θα έχει λιγότερα έσοδα και πολλά περισσότερα έξοδα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.